Počinje 9. Festival 25 FPS

Četvrtak, 26.09.2013. 09:07

Deveto izdanje 25 FPS-a održat će se od 26. do 29. rujna u prostorima Studentskog centra u Zagrebu te 30. rujna i 1. listopada u riječkom Art-kinu Croatia.

Tijekom četiri zagrebačka festivalska dana i dva riječka predstavit će se suvremena i historijska eksperimentalna i avangardna produkcija, filmovi koji izmiču klasifikaciji i šire naše razumijevanje filma. Na festivalu će biti prikazano ukupno 55 filmova te četiri audiovizualna performansa. Nagrade će dodjeljivati tri člana međunarodnog žirija: britanska filmašica Beatrice Gibson, japanski autor Takashi Makino i španjolska filmašica Laida Lertxundi. Domaći žiri kritike čine kritičari i filmski autori Velimir Grgić, Nino Kovačić i Stipe Radić.

Cjelokupni program podijeljen je na Konkurenciju 1 i 2, Ode filmu 1 i 2, Kino 23 i Kratku bazu, a otvara se danas u 19 sati programom Kemija svijeta, prvi film u programu je Samo davni loopovi američkog autora Billa Morrisona, inspiriran tradicionalnim konceptom glazbe sfera.

Prvi dio konkurencije uključuje najnoviji rad američke videoumjetnice Jesse McLean Nevidljivi svijet, prikazan u programima Rotterdama i CPH:DOX-a i Između pravilnosti i nepravilnosti japanskog autora Masahira Tsutanija, a završava nježnim i taktilnim vizualima animiranog filma Futon japanske autorice Yoriko Mizushiri. Zagrebačkoj publici Futon će predstaviti gošća festivala 25 FPS, producentica Tamaki Okamoto iz tvrtke Carte Blanche.

Johann Lurf, koji je 2010. godine s filmom The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog osvojio Nagradu publike 25 FPS-a, ove godine ponovno dolazi kako bi u Zagrebu predstavio svoj najnoviji film, Izviđanje. Prvog festivalskog dana prikazat će se i prvi domaći film u konkurenciji, a riječ je o dokumentarnom filmu Autofokus Borisa Poljaka.

Uz spomenute naslove, u Konkurenciji 2 prikazat će se i Reciklirano kinesko-francuskog dvojca koji čine multimedijalni umjetnik Lei Lei i kolekcionar i kurator Thomas Sauvin, nastao iz velikog broja 35-milimetarskih filmskih negativa pronađenih u reciklažnoj zoni u predgrađu Pekinga, i Zelenjenje, filmsko putovanje umjetno stvorenim tropskim krajolicima francuske autorice Else Fauconnet.

Prvo ostvarenje iz Oda filmu je Vatreni toranj, antologijski rad Helge Fanderl, njemačke majstorice minijatura snimljenih u jednom kadru i montiranih u kameri, a prije Konkurencije 2 prikazat će se Oblique Maartena Vissera, nizozemskog autora poznatog po zadivljujućim animacijama.

Kino 23 je program festivala nazvan po noćnom terminu namijenjen najtvrdokornijim festivalskim posjetiteljima, a otvara ga prošlogodišnji kanski dobitnik nagrade za režiju, poluautobiografski filmski puzzle nelinearne naracije i prelijepih vizuala Poslije tame svjetlo (2012) kontroverznog meksičkog redatelja Carlosa Reygadasa.

Kratka baza je novi festivalski program namijenjen tvrdokornim ljubiteljima eksperimentalnog filma i budućim članovima "filmskog kluba" Udruge 25 FPS. Ove godine posvećena je strukturalnom filmu, a otvara se u četvrtak, 26. rujna u 18 sati dvostrukom 16 mm projekcijom filma Žileti (1968) jednoga od najradikalnijih inovatora kinematografije Paula Sharitsa.

Cjelokupni program Festivala 25 FPS je besplatan.

INFO www.25fps.hr