Snima se remake kultnog filma RoboCop

Subota, 07.09.2013. 18:28

Redatelj kultnog brazilskog filma "Elitna postrojba" (Tropa de Elite) iz 2007. godine te nastavka iz 2010. José Padilha sljedeće godine pohodit će kino dvorane s remakeom kultnog akcijskog SF-a Paula Verhoevena iz 1987. godine - RoboCop.

Već na prvi pogled brazilski redatelj i bio-mehanički utjerivač pravde naravna je simbioza. Brazil, konkretno Rio De Janeiro najpoznatije je svjetsko okružje u kojem se ponekad čak i otvoreno isprepliću kriminal i korumpirana politika, inače glavna linija priče o bioničkom policajcu. Štoviše, Padilhi je upravo to temeljito protresao u oba filma "Elitna postrojba".

Temelj i glavne crte remakea ostale su istovjetne originalu. U budućnosti neoliberalna politika dovela je do toga da korporacije neograničeno, naravno u svrhu vlastitog profita, određuju kakvom će se opremom služiti snage zakona. OmniCorp proizvodi i opremu, i invencije a njihov najnoviji izum je simbioza čovjeka i stroja - Robocop. Kada policajac Alex Murphy teško strada u eksploziji autobombe, OmniCorp mu "spašava" život pojačavanjem tijela mehanikom. Problemi za OmniCorp počinju onog trena kad RoboCop počne ignorirati programirane direktive.

S obzirom na loš okus u ustima koji publici uredno ostavljaju razni remakeovi filmskih klasika svaka suzdržanost je opravdana. No, ovaj put na remakeu radi José Padilha, dokazano vrhunski redatelj s iznimnim osjećajem za dramu i ritam, a kao dodatna garancija tu je sama glumačka krema Hollywooda Joel Kinnaman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Gary Oldman i Abbie Cornish. Novi RoboCop u kinima s prikazivanjem počinje početkom veljače 2014.