“Argo” pobjednik 85. dodjele nagrade Oscar

Ponedjeljak, 25.02.2013. 08:39

Sinoć je u Los Angelesu održana 85. dodjela prestižne filmske nagrade Oscar u kojoj je nagradu za najbolje filmsko ostvarenje u 2012. godini dobio film “Argo” glumca/redatelja Bena Afflecka.

Najviše Oscara po kategorijama (ukupno 4) osvojio je film “Life of Pi” redatelja Anga Leea (među kojima je i onaj za najbolju režiju), spomenuti film o talačkoj krizi u Iranu “Argo” osvojio je ukupno tri kao i mjuzikl “Les Miserables”, dva je osvojila povijesna drama “Lincoln” kao i vestern Quentina Tarantina “Odbjegli Django” dok je jedan Oscar pripao filmu “Zero Dark Thirty”.

Daniel Day-Lewis osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu (film “Lincoln”) što me je već treći Oscar u karijeri, a Jennifer Lawrence za najbolju žensku ulogu (film “Silver Linings Playbook”). Anne Hathaway je za svoju ulogu u filmu “Les Miserables” osvojila nagradu u kategoriji sporedne ženske uloge, dok je Christoper Waltz osvojio Oscara (drugi u karijeri) za sporednu mušku ulogu (film “Odbjegli Django”). 

{youtube}wQNj-gF9bfE{/youtube}

Po mišljenju akademije, najbolji scenarij napisao je Quentin Tarantino (film “Odbjegli Django”), a novi nastavak Jamesa Bonda (“Skyfall”) osvojio je Oscara za najbolju pjesmu koju izvodi Adele.

Umjetnički uvijek intrigantna kategorija je ona za najbolji film izvan engleskog govornog područja u kojoj je ovaj put nagradu osvojio “Amour”, austrijskog redatelja Michaela Hanekea.

Spomenimo još na kraju nagrađeni “Paperman” (najbolji kratkometražni animirani film) i “Merida hrabra” (najbolji animirani film).

Detaljnije informacije, fotografije i video isječke same dodjele nagrade Oscar, pogledajte na ovom linku: www.oscar.go.com/nominees