Danas počinje "Vukovar film festival"

Srijeda, 22.08.2012. 11:35

Ovogodišnji 6. Vukovar film festival (festival podunavskih zemalja), počinje danas s natjecateljskim programom, a prikazati će se ukupno 43 filma na 6 lokacija. Program je podijeljen u 7 cjelina, duge i kratke igrane te dokumentarne filmove iz konkurencije, popratne programe "Svijet", matineje za djecu, "Planet Partner Zemlja" i "Europo otvori se".

Tradicionalno, dan prije početka festivala, 21.08. održalo se je "zagrijavanje" na dunavskom šlepu uz francuski film "Razotkrivanje tajni piramida", koji govori o čudesnim otkrićima vezanim uz te fascinantne građevine. Osim njega, sinoć je prikazana i britanska komedija "Engleska pita" u stilu poplarne Američke pite!

"Ove godine, po prvi puta, dio smo programa izmjestili na egzotičnu lokaciju vukovarskog pješčanog otoka, na tzv. Adu gdje ćemo prikazivati popratne programe "Planet Partner Zemlja" te "Europo otvori se". Projekcije će počinjati u 14h, a završavati oko 18h, baš u vrijeme kada većina vukovarskog stanovništva pronalazi osvježenje na otoku! Vjerujemo da će im se ova ideja svidjeti!", najavio je Igor Rakonić, direktora festivala.

Uz laureate Cannes i Berlin film festivala od kojih svakako izdvajamo "Barbaru" Cristiana Petzolda, "Samo vjetar" Benedeka Fliegaufa i "Iza brda", Cristiana Mungijua, publika će također moći pogledati izvrsnog laureata Sundance film festivala "Zvijeri južnih divljina" kao i novi film Woody Allena, "Rimu s ljubavlju"!

Festivalski natjecateljski program počinje u srijedu, 22.08. u 16h u Ružičkinoj kući projekcijom češkog dokua "Pomrčina sunca", dobitnika Češkog lava za najbolji dokumentarac. Zambijska seoska svakodnevica gledana češkim očima izuzetan je uvod u početak podunavske selekcije festivala.

U 19h dokumentarni program se nastavlja projekcijom hrvatskog filma "Kralj", Dejana Aćimovića, iznimnoj priči o hrvatskom branitelju Darku Kralju, paraolimpijskom prvaku u bacanju kugle. Projekciji će prisustvovati ekipa iz filma na čelu sa redateljem Dejanom Aćimovićem i glavnim junakom Darkom Kraljem. Nazočne će pozdraviti i ministar branitelja Predrag Matić.

Tom ćemo prilikom predstaviti i natječaj za kratki braniteljski scenarij kojeg raspisuju Ministarstvo branitelja, HRT i HAVC. Pozivaju se svi branitelji da napišu kratku priču o svojim ratnim iskustvima za film od cca 3 minute. Po najboljem će scenariju (odlučit će organizatori) biti snimljen kratki film. Priče se mogu slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Navečer u 21h, slijedi svečano otvorenje festivala, sa urnebesnim hrvatskim kratkim filmom "Brija", Luke Rukavine te odličnim mađarskim ostvarenjem "Samo vjetar", Benedeka Fliegaufa. Ovaj film je dobitnik mnogih nagrada na Berlin film festivalu od kojih se svakako ističe Srebrni medvjed u kategoriji Grand prix žirija. Izuzetan film o ugroženim životima romske zajednice u Mađarskoj, naslov je koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim pa vjerujemo ni uzvanike svečanog otvorenja.

Usporedno sa svečanim otvorenjem, za ljubitelje lakšeg filmskog štiva, na Terasi agencije za vodne putove prikazuje se neobjašnjivo zabavna komedija "Histerija: tajne ženskog orgazma / Hysteria" koja priča o tome kako je iz medicinskih razloga nastao ni više ni manje nego ženski vibrator.

Dvije festivalske radionice, Dunavska scenaristička radionica i Festivalska radionica (snimat će se kratki igrani film) započinju sa svojim radom prvog dana festivala i traju do njegovog zaključenja pet dana kasnije. Autorsko pravna tribina koja će govoriti o zaštiti autorskih prava unutar filmske djelatnosti sa specifičnostima regije održat će 25.8. u hotelu Lav s početkom u 12h.

Nakon filmskih osvježenja organizatori su se potrudili ponuditi i glazbeni program u kojem sudjeluju Elemental (srijeda), Hladno pivo (četvrtak), Kawasaki 3p (petak), a u subotu DJ Karlo. Svi koncerti su besplatni i održavaju se od 23h u party zoni - Beach bar Danube Gardens!

Članovi žirija ove godine su hrvatski glumac Goran Grgić, slovenski redatelj Jan Cvitkovič te hrvatski filmski kritičar Marko Njegić.

Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar, a glavni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom.

INFO: www.vukovarfilmfestival.com