50 godina od smrti Marilyn Monroe

Nedjelja, 05.08.2012. 16:11

Na današnji dan 1962. godine preminula je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop ikona, Marilyn Monroe. Pod pravim imenom Norma Jeane Mortenson postala je jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina 20. stoljeća.

Svijet ju je po prvi put zapazio u prosincu 1953. kada je Hugh Hefner objavio njene gole fotografije u prvom broju magazina Playboy. Nakon toga je uslijedio njen streloviti uspon prema vrhu najpopularnijih Hollywoodskih glumica.

Da nije samo lijepa komičarka potvrđuje i film "Neki to vole vruće" u kojem je nastupila s legendama tadašnjeg glumišta Tonyjem Curtisom i Jack Lemmonom. Mnogi ovaj film smatraju jednim od najboljih filmskih ostvarenja kojeg je pružio Hollywood, a Monroe je za odigranu ulogu osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija.

Za života je njen burni privatni život izazivao pažnju medija, a nakon iznenadne smrti još i danas traju nagađanja o pravom uzroku uz nezaobilazne teorije zavjera koje se protežu čak i do braće Kennedy. Naime, iz više izvora su stizale glasine o njenoj vezi s tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Johnom F. Kennedyjem, ali i njegovim mlađim bratom Robertom koji je tada bio ministra pravosuđa.

Što god da je istina, službena obdukcija navodi da je uzrok smrti bilo predoziranje tabletama za spavanje iako ih nisu nikad našli u njenom želucu, Marilyn Monroe ostaje jedna od najvećih legendi modernog Hollywooda.