Stanleybet daje najviše izgleda "Nasljednicima" i "Umjetniku" za Zlatne globuse

Petak, 13.01.2012. 18:12

Započelo je odbrojavanje do 69. dodjele Zlatnih globusa, prestižnih filmskih nagrada koje dodjeljuje holivudsko udruženje stranih dopisnika (HFPA). Broj nominiranih filmova je velik, a na gala svečanosti koja će se održati u nedjelju 15. siječnja u Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu očekuje se i nekolicina međunarodnih uzvanika.

I ove godine britanska kladionica Stanleybet prognozira moguće pobjednike u mnoštvu kategorija od kojih se sastoji ova prestižna filmska nagrada koja se smatra svojevrsnom najavom Oscara.

U kategoriji najbolje drame najveće izglede imaju "Nasljednici" u režiji Alexandera Paynea koji su osvojili čak pet nominacija u pet različitih kategorija. Ovome su filmu nastalom prema istoimenom, prvom romanu spisateljice Kaui Hart Hemmings britanske kladionice dodijelile koeficijent 1,70.

Posljednji film Martina Scorsesea, 3D spektakl pod imenom "Hugo" u istoj kategoriji ima koeficijent 3,25. Priča je to o avanturi prepunoj čarolija, a film je potpuno drugačiji od svih ostalih uradaka ovog poznatog njujorškog redatelja.

 

"Ratni konj" u režiji Stevena Spielberga ima koeficijent 5,00. Priči nastaloj prema istoimenom romanu Michaela Morpunga kladionice daju manje izgleda za osvajanje nagrade. S koeficijentom 13,00 slijedi "Tajni život kućnih pomoćnica",  adaptacija romana Kathryn Stockett za koji scenarij i režiju potpisuje Tate Taylor. Vrlo male izglede za pobjedu u kategoriji najbolje drame prema procjeni Stanleybeta ima "Igra pobjednika" u režiji Bennetta Millera.

The-Artist-posterOvo nije obična sportska priča, već priča o onima koji se nalaze u pozadini i sport doživljavaju kao zajedništvo, kao moralni poticaj i ideal uspjeha. Ovaj film ima koeficijent 17,00, a isti koeficijent imaju i "Martovske ide", četvrto redateljsko postignuće Georgea Clooneya.

Priča nas vodi u blisku budućnost na američkoj političkoj sceni, točnije u saveznu državu Ohio na preliminarne izbore za predsjednika demokratske stranke. Glavni je lik mladi idealist, stručnjak za komunikacije, koji se nađe u situaciji u kojoj je protiv svoje volje umiješan u korupciju i prevaru.

U kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla gotovo sigurnom se smatra pobjeda filma "Umjetnik" redatelja Michela Hazanaviciusa. Ovaj nijemi film u potpunosti snimljen crno-bijelom tehnikom ima ukupno 6 nominacija, a Stanleybet mu je dodijelio koeficijent 1,20. S koeficijentom 6,00 slijedi "Ponoć u Parizu" Woodyja Allena, priča o obitelji koja je poslom doputovala u Pariz i mladom paru koji sprema vjenčanje.

Koeficijent 6,00 ima i film "Moj tjedan s Marilyn" britanskog redatelja Simona Curtisa, adaptacija memoara Colina Clarka, glumca koji je pravio društvo Marilyn Monroe u Londonu za vrijeme snimanja filma "Princ i plesačica". Prema procjeni Stanleybeta, film "Djeveruše" redatelja Paula Feiga s koeficijentom 11,00 nema baš mnogo izgleda za osvajanje nagrade, a još manje ih ima film "50/50" u režiji Jonathana Levinea kojemu je dodijeljen koeficijent 20,00. Emotivna je to priča o dvadesetpetogodišnjaku kojemu je dijagnosticirana rijetka vrsta tumora.

S obzirom na ugled koji pred samu dodjelu nagrada uživa film "Umjetnik", ne iznenađuje činjenica da se najveći izgledi za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg redatelja daju upravo Michelu Hazanaviciusu uz čije ime stoji koeficijent 1,55. S koeficijentom 3,00 slijedi Alexander Payne, redatelj Nasljednika. Martin Scorsese s filmom "Hugo" ima koeficijent 3,75. Woody Allen za "Ponoć u Parizu" ima vrlo mali koeficijent - 17,00. Još manje izglede za osvajanje nagrade za režiju filma "Martovske ide" prema procjeni Stanleybeta ima George Clooney.

Michel_HazanaviciusŠarmantnom Clooneyu za sjajno odigranu ulogu u filmu "Nasljednici" Stanleybet daje najveće izglede za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg dramskog glumca (koeficijent 1,50). Clooney tumači ulogu uvijek odsutnog supruga i oca koji nakon tragedije koja zadesi njegovu suprugu preispituje vlastiti život. Najveći mu je konkurent za osvajanje nagrade Leonardo Di Caprio koji za ulogu u filmu "J. Edgar" ima koeficijent 4,00. Film redatelja Clinta Eastwooda temelji se na biografiji Edgara J. Hoovera, čovjeka koji je gotovo 50 godina bio na čelu FBI-ja. U dobroj je poziciji i Brad Pitt koji ima koeficijent 5,00 za ulogu bivšeg igrača bejzbola u filmu "Igra pobjednika". Gotovo nikakve izglede za osvajanje Zlatnog Globusa Stanleybet ne daje Michaelu Fassbenderu za ulogu u filmu "Sramota" i Kanađaninu Ryanu Goslingu za ulogu u "Martovskim idama". Obojica imaju koeficijent 10,00.

U kategoriji najbolje dramske glumice najveće izglede za osvajanje Zlatnog Globusa ima Meryl Streep koja je nagradu za najbolju glumicu već dobila nagradu Njujorškog kluba filmskih kritičara (NYFCC).

Za interpretaciju bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Čelična lady" Stanleybet joj je dodijelio koeficijent 1,50. Pohvale zaslužuje i Viola Davis nominirana za ulogu konobarice u rasističkom okruženju američkih '60-tih godina u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica". Stanleybet joj je dodijelio koeficijent 2,75. Uloga u filmu "Albert Nobbs" potpuno je transformirala Glenn Close koja ima koeficijent 8,00. Gotovo je neprepoznatljiva u ulozi žene koja se odijeva u muškarca kako bi preživjela u Dublinu u 19. stoljeću. Za ulogu u filmu "Muškarci koji mrze žene" Rooney Mara ima koeficijent 10,00. Najmanje izglede za osvajanje nagrade prema procjeni Stanleybeta ima "Androgina" Tilda Swinton za ulogu u filmu "Moramo razgovarati o Kevinu" (koeficijent 13,00).

StreepMeryl

Za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu najveće izglede ima francuski glumac Jean Dujardin (koeficijent 1.20) za ulogu u filmu "Umjetnik". S mnogo manjim koeficijentom – 6,00 – slijedi otkriće godine Ryan Gosling za ulogu u romantičnoj komediji "Ta luda ljubav". Slijede Joseph Gordon Levitt za ulogu u filmu "50/50" i Owen Wilson za "Ponoć u Parizu". Obojica imaju koeficijent 9,00. Uloga neobičnog policajca u filmu "Čuvar" zakona Brendanu Gleesonu je donijela nominaciju za Zlatni Globus, ali i najmanje izglede za osvajanje nagrade, a koeficijent mu je 12,00.

Michelle Williams oduševila je ulogom bezvremenske dive Marilyn Monroe u filmu "Moj tjedan s Marilyn". Stanleybet procjenjuje da upravo ona ima najveće izglede za osvajanje nagrade u kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu s koeficijentom 1,25. Za ulogu u filmu "Djeveruše" nominirana je bivša zvijezda televizijskog showa "Saturday Night Live" Kristen Wiig koja ima koeficijent 6,00. S koeficijentom 7,00 slijedi Charlize Theron koja je nominirana za ulogu hirovite, sebične i prilično neuravnotežene žene u filmu "Young Adult".

Jodie Foster i Kate Winslet nominirane su za svoje uloge u filmu "Carnage" Romana Polanskog, no britanske kladionice ne daju im velike izglede za osvajanje nagrade. Jodie Foster ima koeficijent 9,00, a Kate Winslet 11,00.