Osvrt na dodjelu nagrade “Zlatni globus”

Srijeda, 13.01.2016. 16:04

Ovogodišnji Zlatni globusi još jednom su na površinu izvukli besmislenost svog žanrovskog razvrstavanja audiovizualnih djela.

Piše: Mladen Šagovac

Svakome tko je ikad pratio ovu nagradu stranih filmskih dopisnika u Hollywoodu, uvjerenja je da su posrijedi kozmetičke nagrade koje često nazivaju i "utješnim nagradama" za one koji neće biti nagrađeni Oscarom, zlatim kipićem kojeg dodjeljuje Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti. I dok bismo Zlatni globus dodijeljen filmu 'Povratnik' u režiji Alejandra Gonzáleza Iñárritua mogli prihvatiti jer posrijedi je ostvarenje koje je u svakom pogledu drama, onaj dodijeljen Scottovom 'Marsovcu' s Mattom Damonom u glavnoj ulozi je malo teže "provariti" jer posrijedi je film u kojem prevladava dramski kontekst, dok su komični trenuci samo sporadična pojava.

Istovremeno u kategoriji se među nominiranima nalazilo nekoliko pravih komedija poput 'The Big Short' koji je čak prednjačio po broju nominacija. Čak i da film 'Marsovac' prihvatimo kao komediju, ovo djelo nije materijal za nagrade, bar ne one koje se vole prezentirati kao ozbiljne, a Globusi si svakako to vole utvarati. Ispada da 'Marsovac' nije dovoljno utržio na kino blagajnama, pa je Hollywood Foreign Press Association odlučila malo mu podići pažnju pred izlazak na video tržište.


Svoju neozbiljnost Globusi su pokazali pri dodijeli i ostalih nagrada pa je tako Leonardo DiCaprio nagrađen za najbolju glavnu mušku ulogu u kategoriji drame za ne baš spektakularnu ulogu u kojoj i nije morao pokazati svoj puni glumački potencijal. U filmu 'The Revenant' DiCaprio uglavnom igra paćenika koji ne govori puno, te ne daje dovoljno karakterne i fizičke gestikulacije da bi ga to izdvojilo kao najboljeg glumca među nominiranima, gdje se pak nalazi Michael Fassbender koji je svojom glumom tehnogospodarskog maga Stevea Jobsa prvo rastavio na jednostavne faktore a potom nanovo sastavio.


Treba to reći glasno, Zlatni globusi su opet više značaja pridavali imenima nego stvarnom sadržaju onoga što su nagrađivali. Iñárritu je sad in - dajmo mu nagradu. Svi se pitaju hoće li DiCaprio osvojiti Oscara - dajmo mu sad Zlatni globus. Stallone nikad nije nagrađen za Rockyja - nagradimo ga sad za sadržajnu reprizu. Lady Gaga je uvijek in - i nju ćemo nagraditi.


Prije nego dreknemo - KOMERCIJALIZAM IM JE IZNAD UMJETNOSTI - i huškački uperimo prst u smjeru Hollywooda, spomenimo da je netko iste večeri Sylvestara Stallonea nakon što je osvojio nagradu, u novinarske konferencije, postavio baš pitanje suprotstavljanja umjetnosti i industrijaliziranosti filma. Pragmatično je odgovorio kako se slaže da je teško odjednom zadovoljiti oba aspekta filma (umjetnički i komercijalni) ali kako je potrebno da industrija zarađuje novac kako bi mogla ponovno isti ulagati u neke nove mlade umjetnike. Teško je ovome proturječiti, barem ne nečim kratko elaboriranim, a u prilog mu još ide i što je u kategoriji drame nagrađen film i redatelj (Iñárritu) koji više naginje umjetničkom nego komercijalnom.

Dodajmo da je Sly na pozornici nakon što je primio Zlatni globus zahvalio svima, samo ne Ryanu Coogleru & Michaelu B. Jordanu s kojima je glumio u filmu. Navodno se kasnije vratio na pozornicu kako bi i njima zahvalio, ali tada su se na TV ekranima već vrtjele reklame. Nije ovo bio jedini scenski gaf ovogodišnjih Globusa. Redatelj filma 'Mrska osmorka', Quentin Tarantino u vidno pripitom stanju dok je preuzimao Zlatni globus namijenjen Enniou Morriconeu uspio je zaraditi prijekoran pogled Jamiea Foxxa (glumio je u prethodnom Tarantinovom filmu) spomenom getoa.

DiCaprio se za stolom navodno sprdao s Lady Gaga dok su je proglašavali najboljom glumicom u kategoriji mini-serije ili TV filma, zbog čega je zaradio blagi trzaj dotične dok je hodala prema pozornici preuzeti svoju nagradu. I dok su među zvijezdama iskre frcale same od sebe, domaćin ceremonijala Ricky Gervais uslijed svega potpuno je pao u drugi plan zahvaljujući cenzuriranim šalama čime se izgubila ona njegova promotivna draž zbog koje su obožavatelji glasno navijali njegov povratak na Globuse. No, vratimo se nagradama.


Ono gdje se ova podjela na drame i komedije (i mjuzikle) pokazala dobrom (za industriju zabave) jer nagrade za najbolje glumice u glavnim ulogama. Dok je bilo kakva ideja rivalstva između Leonarda DiCaprija i Matta Damona sumanuta i besmislena misao, Brie Larson i Jennifer Lawrence su ostvarile moćne uloge. Ono što je za Lawrence prije pet godina bio film 'Zimska kost', 'Soba' bi mogla biti za Brie Larson - proboj na holivudsku A listu. Kako će se ovaj mali petljanac rasplesti, vidjet ćemo na Oscarima. Doduše, tada prilično dobre izglede ima i Alicia Vikander koja je prošle godine oduševila s čak dva filma i za obje uloge zaradila nominacije. No, izglednije je da će na Oscarima konkurirati s fascinantno odrađenom ulogom slikarice Gerde Wegener u filmu Dankinja/The Danish Girl, s kojom je i ovdje bila ozbiljan konkurent. I ovo je realno i jedan od rijetkih blistavih elemenata ovogodišnje dodjele Zlatnih globusa. To i da pregled nominiranih filmova, kao i prisjećanje na filmove koji uopće nisu nominirani a zadužili su publiku i kritiku ovacijama. Ovogodišnja sezona nagrada pokazatelj je da iza sebe imamo u filmskom smislu impresivnu godinu. Zaista.


WHAT A YEAR! WHAT A LOVELY AUDIOVISUAL YEAR!

Dovoljno je uočiti da smo u prošloj godini imali dva impresivna povratka naslova na filmska platna - 'Pobješnjeli Max' i 'Ratovi zvijezda'. A ako pobrojimo sve koje su Globusi zaobišli i pri nominacijama - Johnny Depp (Crna misa), šokantno fenomenalan film o ratu s meksičkim narkokartelima 'Sicario' koji briljira scenaristički i glumački (Benicio Del Toro, Emily Blunt, Josh Brolin), pa film Ex Machina za koji je nominaciju zaradila samo spomenuta Alicia Vikander a realno je kompletan umjetnički pa i industrijski u potpunosti zaokružen. A tu je i nominacijama u potpunosti izignoriran vrh filmske akcije koji smo gledali u zadnjoj 'Nemogućoj misiji'.

Dakle, bez obzira na stvarne manjkavosti, ovogodišnji Zlatni globusi ustvari su se pokazali kao dobri glasnici, odnosno pristojan podsjetnik na impresivnu filmsku 2015. godinu. Možemo se samo nadati da će 2016. biti bar približno takva.


NAJBOLJA DRAMA: 'The Revenant'

NAJBOLJI GLUMAC U FILMSKOJ DRAMI: Leonardo DiCaprio ('The Revenant')

NAJBOLJA GLUMICA U FILMSKOJ DRAMI: Brie Larsen ('Room')

NAJBOLJA KOMEDIJA ILI MJUZIKL: 'The Martian'

NAJBOLJA GLUMICA U FILMSKOJ KOMEDIJI ILI MJUZIKLU: Jennifer Lawrence ('Joy')

NAJBOLJA GLUMICA U DRAMSKOJ SERIJI: Taraji P. Henson ('Empire')

NAJBOLJI REDATELJ: Alejandro G. Iñárritu ('The Revenant')

NAJBOLJA DRAMSKA SERIJA: 'Mr. Robot'

NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA IZ FILMA: Sam Smith - "Writing's on the Wall" ('Spectre')

NAJBOLJA GLUMICA U SERIJI OGRANIČENOG TRAJANJA: Lady Gaga ('American Horror Story: Hotel')

NAJBOLJI STRANI FILM: 'Son of Saul' (Mađarska)

NAJBOLJI GLUMAC U TELEVIZIJSKOJ KOMEDIJI ILI MJUZIKLU: Gael Garcia Bernal ('Mozart in the Jungle)

NAJBOLJI SCENARIST: Aaron Sorkin ('Steve Jobs')

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC NA FILMU: Sylvester Stallone ('Creed')

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM: 'Inside Out'

NAJBOLJI GLUMAC U FILMSKOJ KOMEDIJI ILI MJUZIKLU: Matt Damon ('The Martian')

NAJBOLJI GLUMAC U DRAMSKOJ SERIJI: Jon Hamm ('Mad Men')

NAJBOLJA FILMSKA GLAZBA: Ennio Morricone ('Hateful Eight')

NAJBOLJI GLUMAC U SPOREDNOJ ULOZI U SERIJI OGRANIČENOG TRAJANJA: Christian Slater ('Mr. Robot')

NAJBOLJI GLUMAC U GLAVNOJ ULOZI U SERIJI OGRANIČENOG TRAJANJA: Oscar Isaac ('Show me a Hero')

NAJBOLJA SERIJA OGRANIČENOG TRAJANJA: 'Wolf Hall'

NAJBOLJA TELEVIZIJSKA KOMEDIJA ILI MJUZIKL: 'Mozart in the Jungle'

NAJBOLJA GLUMICA U TELEVIZIJSKOJ KOMEDIJI ILI MJUZIKLU: Rachel Bloom ('Crazy Ex-Girlfriend')

NAJBOLJA GLUMICA U SPOREDNOJ ULOZI U SERIJI OGRANIČENOG TRAJANJA: Maura Tierney ('The Affair')

NAJBOLJA GLUMICA U SPOREDNOJ ULOZI U FILMU: Kate Winslett ('Steve Jobs')