Nemoguća misija: Odmetnuti - Hunt još jednom podiže ljestvicu Bondu

Srijeda, 29.07.2015. 18:32

Sljedeće godine bit će punih 20 godina otkako je Brian DePalma na filmsko platno stavio jedan od popularnijih televizijskih naslova 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.

Prvi film nastao je u periodu kada je Hollywood samo eksploatirao klasične televizijske akcijske naslove ne i njihovu srž. Ustvari radilo se o svojevrsnoj revitalizaciji koja je i danas prisutna kroz znatno širi spektar naslova i to ne samo akcijskih.

Piše: Mladem Šagovac

Na primjer "21 Jump Street" (2012), "A-Tim" (2010) ili pak "Starsky and Huch" (2004). Cijeli je jedan takav niz filmova tek elementarno i nazivom oslonjenih na popularne akcijske TV naslove. Ali samo je Nemoguća misija uspjela održati niz od ukupno pet filmova i 20 godina "cijeđenja" materije.

Nemoguća misija: Odmetnuti
Režija: Christopher McQuarrie
Glumci: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris, Simon McBurney, Zhang Jingchu
Produkcija: Paramount Pictures
Trajanje: 2 h 11 min
Žanr: akcija, triler, avantura, špijunski

Brian De Palma
Premda je mnogima, baš taj De Palmin film najbolji. Valja obožavateljske emocije ostaviti na trenutak po strane i priznati da Nemoguća misija te 1996. godine nije sjela baš svima. Međutim, upakiran kao klasni holivudski akcić, ispunjen raznim tadašnjim tehnološkim novotarijama, poput široko dostupnog interneta koji je onomad još bio u povojima, novih modela floppy disketa i s Tomom Cruiseom ipak je uspio polučiti snažan rezultat na kino blagajnama kao i na knap izvući pozitivne reakcije filmskih kritičara.

De Palmina Nemoguća misija je imala malo toga zajedničkog s televizijskom serijom iz koje je nastala, a znatno više je sličnosti imala s Jamesom Bondom 007, pogotovo onakvim kakvog ga danas gledamo. Ispada da su Amerikanci nametnuli ritam Britancima i baš to nastavili činiti kroz svih pet nastavaka. Ovome ćemo se vratiti nešto kasnije. Upravo je to učinio De Palma s režijom prve "Misije" (1996).

Naime, film je istini za volju bio "napucan" impresivnim efektima, ali je De Palma umjesto na akciju više pikirao na napetost zbog čega je priča morala biti pojednostavljena kako bi se ostavilo dovoljno prostora za građenje iščekivanja. Istina, to je temelj koji su poštivali i redatelji naredna tri nastavka, John Woo, J.J. Abrams i Brad Bird. Pri čemu mnogi obožavatelji najslabijom karikom u nizu smatraju drugi film "Nemoguća misija II" u režiji Johna Wooa. Nije ni Christopher McQuarrie s najnovijim "Nemoguća misija: Odmetnuti" u potpunosti izašao iz tog "zadanog" stilskog okvira.Nemoguća misija: Odmetnuti

Ethan Hunt (Tom Cruise) eto po peti puta kreće u nemoguću misiju. Pred njim je vjerojatno najteži zadatak do sada, jer su mu protivnici članovi međunarodne organizacije odmetnutih bivših špijuna pod imenom Sindikat. Jednako pripremljeni, vješti, spremni i ubojiti učinit će sve da zauvijek unište IMF.

Pored toga tu je i novi direktor CIA-e (Alec Baldwin) koji inicira ukidanje IMF-a te pokreće opsežnu operaciju lova na Ethana Hunta. Ostatak Ethanove posade biva razasut. Brandt (Jeremy Renner) prisiljen je biti Huntleyjev potrčko, Dunn (Simon Pegg) je zakucan za radni stol i svakih tjedan dana mora na detektor laži ne bi li dokazao da nije stupao u kontakt s Huntom, a Stickell (Ving Rhames) je dao otkaz u službi.

U izbjeglištvu Hunt čini sve kako bi ušao u trag vodećem čovjeku Sindikata i misterioznoj Ilsi (Rebeca Ferguson).

Mission Impossible Rogue Nation Rebecca Ferguson Stunts

Tematski rip-off
"Nemoguća misija: Odmetnuti" na prvo je oko ispunjen tematskim krađama Jamesa Bonda, međutim to uopće nije problem pri gledanju filma jer sve djeluje kao da je netko (Bad Robot) htio "pompoznim" Englezima pokazati kako se ustvari radi pravi špijunski akcijski film.

Naime, glavni negativac je baš kao i u Mendesovom "Skyfall" (2012) odmetnuti bivši špijun koji se želi osvetiti svojim bivšim poslodavcima i usput ubiti hrpu nevinih ljudi. I način na koji je prezentirana epizodna ljepotica je istovjetan stilu kakav imamo u Jamesu Bondu, a i reklamiranje brandova je u toj maniri.

Kad govorimo o ovome zadnjem, među poznatim brandovima najveću minutažu i najimpresivnije scene je zaradio BMW. Scena jurnjave BMW motociklima i najnovijim M3 modelom bavarskog automobila svojom vizualnom stvarnošću zasjenjuje gotovo sve filmove iz serijala "Brzi i žestoki". Tu je i ljepotica koja ima karakteristike klasične bond djevojke.

Glumica Rebecca Ferguson, čiji lik Ilse ima ulogu dvostruke tajne agentice, nije tipična moderna ljepotica. Ima ono što bi po magazinskim standardima bilo prosječna fizička figura pa i njezine scene borbi automatski djeluju uvjerljivije jer više ne gledamo mlađahnu djevojku vizure krhke grančice kako oko sebe lomi divove već ženu koja bi mogla imati solidan udarac.

Scene borbi su pak element za sebe. Ovdje se debelo vidi prisutnost hongkonških filmskih karate majstora na filmskom setu. Spektakularno koreografirane i jednako tako dobro snimljene.Sve, baš sve na mjestu
Teško je filmu "Nemoguća misija: Odmetnuti" išta zamjeriti. Ovo je jedan od rijetkih blockbustera i filmskih nastavaka s visokim brojem u kojem funkcionira baš sve. Režija vrhunska, tempo bez praznog hoda, gluma i dijalozi uvjerljivi. Kamerom i fotografijom kao i u prošlom filmu "Duh protokol" (2011) upravlja oscarovac Robert Elswit (Bit će krvi, Noćne kronike, Laku noć i sretno) koji ne dopušta previše ekshibicija s kolor korekcijom slike, te ovdje radi spektakularna čuda s kamerama montiranim na vozila i objekte.

Scenarij je tipično špijunski, da se razumijemo sve je to fantazija i imaginacija, punch lineovi su jednostavni i inteligentni bez pretjerane namjere da se publika podere od smijeha tek toliko da se zadovoljno nasmije. Tu se itekako osjeti McQuariev utjecaj čija karijera i leži na pisanju scenarija, te je i nagrađen Oscarom za "Privedite osumnjičene" (1995).

Glumačka ekipa je koherentna, likovi se ovdje savršeno nadopunjuju. Pegg Simon komičan u svakome pogledu, a najslađa je platonska kemija i romansa koju proizvode Cruise i Ferguson, koja pak završava bondovski ali ne tragično.

Mission Impossible Rogue Nation header

Tom Cruise
Ispada da je serijal "Nemoguća misija" Cruisevo dijete koje je odgajao i pažljivo podizao kako bi stvorio i iza sebe ostavio jedan "savršen" holivudski proizvod kojem će rijetko tko moći pronaći manjkavosti. Kroz svaki film je malo po malo dovodio ljude s kojima je već ranije u karijeri bio angažiran ne bi li složio "Nemoguću misiju" onakvom kakvom smo je vjerojatno zamišljali prije nego smo uopće vidjeli prvi film.

Ovo je film koji istovremeno zadovoljava ljubitelje klasičnih bondovskih narativa, mlađahne gejmere i akcijsku publiku a pored svega konačno daje kvalitetnu počast originalnom televizijskom serijalu. Premda je producent inovativni J.J. Abrams, čim se pogleda popis ljudi uključenih u ovaj projekt od početka do kraja vidi se da je listu filmske ekipe sastavljao Cruise.

Kad već govorimo o njemu kao producentu, možemo malo također kao o glumcu. Jedan od onih glumaca koje publika ili obožava, ili ne podnosi u svojim poznijim godinama ima tendenciju pažljivije birati suradnike kao i scenarije u kojima će glumiti. Kao i u prethodnim filmovima "Nemoguća misija" Cruise najbolje funkcionira u scenama napetosti u kojima treba glumiti proračunatog lika koji i nije baš sasvim siguran u konačni ishod njegovih poteza.

Voljeli ga ili mrzili morat ćete priznati da je "Nemoguća misija: Odmetnuti" odličan film.
P.S.
Nadolazeći Bond film "Spectre" (6. studeni) morat će se opako potruditi da zadovolji toliko široki spektar publike koliko je to u mogućnosti "Nemoguća misija: Odmetnuti" kojim Amerikanci još jednom Britancima podižu ljestvicu. Da su onkraj velike bare ovo shvatili ozbiljnim rivalstvom pokazuje dio filma koji se odvija baš u Londonu, središtu MI6, čije su špijunske igrarije i dovele do kaosa koji Ethan Hunt mora očistiti.

"Nemoguća misija: Odmetnuti" je potpun špijunski akcijski film s puno napetosti a zadovoljava od samog početka, pa do kraja. I da. Ovaj film pokazuje da je golema razlika između pravih filmskih akrobacija i onih generiranih uz pomoć računalnih procesora i grafičkih kartica. Ovo je spektakl.