Nova hit TV serija - Better Call Saul

Petak, 01.05.2015. 15:20

Nedavno je završilo prikazivanje prve sezone Better Call Saul, spinoff-a popularnog serijala Na putu prema dolje (Breaking Bad) koji ni dvije godine nakon završne epizode ne gubi na popularnosti te se trenutno nalazi na drugom mjestu najpiratiziranijih televizijskih naslova.

Piše: Mladen Šagovac

Prequel

Better Call Saul ustvari je prequel koji prati karizmatičnog odvjetnika Jimmyja McGilla (Bob Odenkirk). Onaj tip koji uvijek pozna lika koji zna drugog lika a koji pak zna lika koji zna kako riješiti problem.

better call saul PR web

Sve zbrojeno, Jimmy McGill u seriji Na putu prema dolje bio je parodija za američke odvjetničke "mufljuze" koji svoje usluge nude putem jeftinih TV reklama. No, ono što je bila parodija koja je koristila zakonske sive zone kako bi Walteru Whiteu i Jesse Pinkmanu omogućila pranje velikih količina novca zarađenog na proizvodnji metaamfetamina, ovdje poprima prilično ozbiljno naličje.Jimmy McGill kojeg smo upoznali u ranijoj seriji, ovdje je odvjetnički početnik koji se na pošten način pokušava nositi s nizom životnih poteškoća i prepreka. Najveća mu je velika odvjetnička kuća kojom upravlja partner njegovog starijeg brata Chucka (Michael McKean) koji također predstavlja jednu vrstu problema za Jimmyja.

Chuck pati od psihičkog poremećaja zbog kojeg ne izlazi iz svoje kuće, pa je Jimmy primoran brinuti za svog starijeg brata nabavljajući mu kućne potrepštine pri čemu mora paziti da za vrijeme obilaska uz sebe nema nikakve elektroničke naprave.

Sporiji ritam

Treba priznati da ne zvuči baš dinamički, ali valja uzeti u obzir da je kreator serije i likova Vince Gilligan, isti čovjek koji je osmislio i realizirao dinamiku serije Na putu prema dolje. Psihologija priče je gotovo identična, gledatelj prati pojedinca koji će poput Waltera Whitea u nekom ključnom trenutku života krenuti stranputicom koja vodi onkraj zakona. Uz bitnu razliku.

Dok je Whilter u svega nekoliko epizoda od uzornog profesora kemije postao proizvođač droge koja služi kao zamjenski kokain, Jimmy McGill zamišljen je kao lik koji je već ranije zaružio s druge strane, a sada čini baš sve kako bi postao uzoran građanin i uvaženi odvjetnik. Ono za čime najviše pati, priznanje je starijeg brata koji je uživa status odvjetničke legende.Stječe se dojam kao da je Gilligan Na putu prema dolje radio za užitak mase, dok Better Call Saul radi za vlastiti gušt te će ovdje zadržati znatno sporiji tempo razvoja radnje kako bi Jimmyju McGillu dao što je više moguće duha.

Naime, Walter White koliko god djelovao dopadljivo kao fantomski Iceberg, on nije društveno popularan tip. Walter White ustvari cijeli je život bio papak kojeg su bivša djevojka i partner "zajebali" prisvojivši njegov patent, a odlučan postaje tek nakon što shvati da ima rak pluća i kad svojoj obitelji želi osigurati novčana sredstva u slučaju da umre.

McGill je pak cijelu mladost "proćerdao" na sitne prevare zbog kojih ga je stariji brat morao vaditi iz zatvora. Novac je trošio na tulumarenje i prostitutke. Dramaturški gledano, posrijedi je puno zabavniji i otvoreniji tip lika što se publika već imala prilike uvjeriti u ranijoj seriji. Ovdje u prvoj sezoni ipak je ga upoznajemo gonjenog frustracijama za koje već znamo kako će rezultirati.

Stari likovi u novoj seriji

Ono što je golicalo maštu brojnih obožavatelja serije Na putu prema dolje ispreplitanje je likova. Jedno od glavnih pitanja je bilo hoće li se u serijali Better Call Saul pojavljivati još neki likovi koje smo ranije imali prilike gledati. To je praktički bilo neizbježno.

better call saul prizor web

Jedan od popularnijih tragičara prve serije kojeg susrećemo ovdje, te ćemo ga vjerojatno pratiti cijelo vrijeme, tjelesni je čuvar Mike Ehrmantraut (Johnathan Banks). Na njegovom liku ustvari je najsnažnije izražena ta Gillianova tragičarska psihologija u kojoj nekoć pozitivni likovi stiskom životnih okolnosti postaju kriminalci.

Mike je ustvari bio policajac čijeg su sina, također policajca, ubila druga dva korumpirana policajca što on nije prihvatio baš zdravo za gotovo. Prvi od stvarnih negativaca iz serije Na putu prema dolje koji se pojavljuje u ovom spin-offu je Tuco (Raymond Cruz), a besmislena nasilnost i ovdje je izražena.100%

Prva sezona Better Call Saul dramska je delikatesa koja donosi slojevite odnose među likovima a preokreti su dublje dimenzije od onih u seriji Na putu prema dolje i uglavnom se odnose na karakterne odlike likova. Iako se u prvih nekoliko epizoda činilo da će manjkati kriminalnih akcija i zapleta kakvi su izluđivali publiku prethodne serije, s opravdanjem ih možemo očekivati i u ovom serijalu, posebno u drugoj sezoni.

Prva sezona nam je predstavila Jimmyja McGilla koji pokušava biti šmokljan, no posljednja epizoda daje naznačiti da ćemo ga već u drugoj sezoni vidjeti kao igrača imenom Saul Goodman koji svjesno zlorabi rupe u zakonu.

Ovo je serija koja isporučuje 101% očekivanoga, no kao i "Na putu prema dolje" širu masu će zahvatiti tek sa svojom drugom sezonom emitiranja. Gledanje je obavezno, legalno ili ilegalno na vašoj je savjesti. Ako ste baš odlučni čekati da Better Call Saul dođe na naše tržište, vrijeme potrošite na ponovno gledanje prethodne Gillianove majstorije zvane Breaking Bad/Na putu prema dolje.

Ako vas ulove u ilegalnom skidanju serije Better Call Saul, nadamo se da poznate jednog Jimmyja McGilla aka Saula Goodmana koji će vas izvući iz zakonskih problema.