Ispiši ovu stranicu

Recenzija filma "G.I. Joe: Osveta"

Četvrtak, 04.04.2013. 14:37

Tekken i Street fighter spadaju u onu kategoriju filmova koje pojedini televizijski kanali mrcvare repriziranjem toliko često da se mora potrefiti jedan dan kada na ni jednom od ostalih 50 TV kanala neće biti ništa drugo interesantnije, računalo vam je na servisu, žena s djecom na nekom rođendanskom slavlju, knjižnica zatvorena zbog preuređenja, potrošili ste sav limit za surfanje na mobitelu, vani je olujno nevrijeme zbog kojeg ne možete u šetnju s kućnim ljubimcima a prijatelj s kojim se ponekad družite na turneji po Dalekom Istoku te su vam filmovi s početka ove, neozbiljno duge, rečenice jedini preostali oblik zabave. 

Piše: Mladen Šagovac

GI-Joe Retaliation Poster

G. I. Joe: Osveta
(G. I. Joe: Retaliation)
Paramount Pictures / Blitz film i video
Ocjena: 3 / 10
Režija: Jon M. Chu
Glavne uloge: Channing Tatum, Bruce Willis, Dwayne Johnson
Trajanje: 110 min


Svejedno, vi ćete radije dvojiti između gledanja šizofreničnih serija za djecu koje se prikazuju na Disney Channelu i skoka s četvrtog kata zgrade. G. I. Joe: Osveta spada u tu kategoriju filmova. Pucačka akcija namijenjena isključivo ljubiteljima - pucačkih akcijskih - video igara nema nikakvu umjetničku svrhu, a jedan je američki filmski kritičar G.I. Joe opisao ovako: "Filmaši kao da su nekom djetetu dali hrpu G.I. Joe akcijskih figurica (lutkica) i promatrali ga kako se s njima igra punih 110 minuta, da bi potom sve to ponovili uz glumce i filmske kamere."

Koliko god bi umjetnost trebala biti univerzalno neograničena i nesputana, toliko bi pojedinim filmašima trebalo zabraniti da u rukama imaju bilo što drugo ozbiljnije od “kamerica” na mobilnim telefonima.

Iako je teško povjerovati da ćete se ikad naći u baš toliko beznadnoj situaciji da ste primorani birati između gledanja G.I. Joe: Osveta, histeričnih serijala na Disneyu ili skoka s četvrtog kata zgrade, pojedinac ne može znati što mu život donosi. Zato je ovaj tekst ovdje. Da vas na vrijeme upozori kako ne biste učinili pogrešan odabir. 

Istina, film donosi jedno iznenađenje. Gledajući ovaj film i njegovu dijalošku, fabularnu te žanrovsku formu, morate biti iznenađeni što u ovom i ovakvom ostvarenju igra glumac kalibra Brucea Willisa.

No, opet, Willis je nedavno igrao u petom i najgorem izdanku ‘Umri muški’ franšize pa što ne bi igrao i u ovakvom filmu? 

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da mu PR preuzme agent Channinga Tatuma. Mladac u usponu si je isposlovao brzu smrt u nastavku kako bi izbjegao preveliku bliskost s ovakvim nakaradnim filmskim naslovom uz koji je, vjerojatno, bio ugovorno vezan. Naime, istovremeno s G.I Joe: Osveta u kino dvorane dolazi krimi-triler 'Nuspojave' oscarovca Stevena Soderbergha u kojem Tatum igra jednu od glavnih uloga.

U ovom nastavku, ekipa G.I. Joe se ne bori samo protiv smrtnog neprijatelja pod nazivom COBRA; štoviše, oni su prisiljeni boriti se protiv prijetnji koje dolaze iz same vlade i koje im ugrožavaju život. 

G.I Joe: Osveta je film za koji želudac mogu imati samo izrazito teški ovisnici X-Box i Play Station akcijskih pucačina. Film izgleda kao dobro upakirana ali loša, neinventivna i dosadna video igra. Taman da netko uzme grafiku i fabulu igre ‘Operation Flashpoint’ iz 2001. godine i od toga na računalu napravi film, stvorio bi veće i inventivnije filmsko djelo od ovog otpada koji se publici nudi u 3D formatu.

Vezani sadržaji