Preporučujemo: Super 8

Utorak, 14.06.2011. 15:34

Super 8 ima atmosferu avanture i napetost Spielbergovog Indiane Jonesa, dječju nevinost i melodramatiku E.T.-a i bombastičnu snagu specijalnih efekata jednog "Jurskog parka".  Možda najveći adut filma je izvrstan kasting koji ne sadržava niti jednu prvoligašku hollywoodsku zvijezdu što osnažuje autentičnost doživljaja filma

Rođen u "filmskoj" obitelji (otac televizijski producent, majka izvršni producent), J.J. Abrams se kao klinac nije morao boriti s roditeljima oko profesionalne orijentacije. Kao dobra praksa na putu kao filmskom profesionalizmu dobro je poslužio nekad rašireni Super 8 format s kojim je krenuo gotovo svaki filmski entuzijast. Abrams i njegov prijatelj Matt Reeves (proslavit će se kasnije neobičnim filmom katastrofe "Cloverfield" kojeg je producirao upravo Abrams), s 15 godina sudjelovali su na Super-8 festivalu i privukli pažnju medija, a razgovor s njima u LA Timesu primijetio te 1981. godine već slavni Steven Spielberg koji im je ponudio da restauriraju njegove rane radove na Super 8 trakama.

Skoro 30 godina kasnije Abrams – sad već priznati producent, scenarist i redatelj hitova  "Nemoguća misija III" i "Star Trek" -  će ponovno doći u kontakt sa Spielbergom i izložiti mu ideju koja je obojici tako familijarna; da snimi film o 13-godišnjacima čije sivilo života u provincijskom gradiću razbija njihova predanosti ideji da snime film o zombijima na Super 8 kameri i pošalju ga na festival.  Spielberg neće propustiti priliku da sudjeluje, ne samo kao producent, već i važni savjetnik i kritičar.  

 super-8-stills.jpgPriča počinje tragedijom; glavni lik Joe Lamb (izvrsni debitant Joel Courtney) upravo je izgubio majku u tvorničkoj nesreći  samo zato što je zamijenila na smjeni Louisa Dainarda (Ron Eldard) koji se taj dan napio i ostao kod kuće.

Nevolja je u tome što je njegova kćer Alice (Elle Fanning),  glavna glumica u filmu grupe dječaka, a Joe u filmu o zombijima nezamjenjiv kao spretni visažist i sporedni glumac. Niti ožalošćeni  Joev otac,  zamjenik šerifa  Jackson (Kyle Chandler), niti Louis, osim što se ne mogu smisliti međusobno, ne žele dozvoliti djeci bilo kakav međusobni kontakt. No film o zombijima važniji im je od života i jednog ljetnog dana usred noći, a zbog – kako to voli ponavljati redatelj Charles – produkcijske vrijednosti, odlaze na staru željezničku stanicu snimati scenu rastanka dok vlak prolazi pored njih. No ispred vlaka izlijeće kombi i dogodi se teška prometna nesreća teretnog vlaka. Djeca bježe s poprišta nesreće, no kamera je snimila sve što se dogodilo. Uskoro će djeca i cijeli njihov gradić otkriti da havarija nije bila obična ni slučajna, bio je to vojni vlak sa strašnom tajnom u sebi. Uskoro će u gradiću početi nestajati sve moguće metalne stvari, od mikrovalnih pećnica do automobilskih motora, a vojska pokušati kamuflirati zašto je tome tako i skrivati do zadnjeg časa podatak da je u vlaku prevožen vanzemaljac izrazite veličine, snage i inteligencije, koji od starih stvari pod zemljom malog gradića gradi svemirski brod kako bi se vratio na svoj planet. Istovremeno, dok traje ova drama, grupa klinaca koristeći nastali kaos kao scenografiju nastavlja snimati svoje Super 8 djelo, a između Alice i Joea događa se upravo ono što bi njihovi očevi najmanje željeli – teenagerska ljubav. 

Nema sumnje, J.J. Abrams se sa  Super 8 pokazao odličnim Spielbergovim učenikom. Sjajno je dočarao atmosferu malog mjesta s prijelaza iz sedamdesetih u osamdesete, u trenucima kad se pomisli kako bi film mogao otići u pravcu ugodne dječje drame, s fatalnom nesrećom vlaka tenzija se podiže, specijalni efekti na sebe preuzimaju veliki dio intenziteta i postaju dio same naravi filma, ritam između dramatskih i akcijskih scena je inteligentno proračunat, kao i precizno garniranje priče humorom koji bi mogao više nasmijati roditelje negoli djecu u kinu.

Kao da je vremenski kotač okrenut unazad; Super 8 ima atmosferu avanture i napetost Spielbergovog Indiane Jonesa, dječju nevinost i melodramatiku E.T.-a i bombastičnu snagu specijalnih efekata jednog "Jurskog parka".

super_8_015.jpgMožda najveći adut filma je izvrstan kasting koji ne sadržava niti jednu prvoligašku hollywoodsku zvijezdu što osnažuje autentičnost doživljaja filma, iako za neke likove nije jasno kako dosad nisu dobili više prilike na filmu. Prije svega to vrijedi za Kylea Chandlera, koji licem i glumačkim gardom zaslužuje biti više od cijenjene TV zvijezde, dok njegov antipod u filmu, problematični Ron Eldard ima facu koja bi se dala iskoristiti bolje negoli dosad u sporednim ulogama u B-filmovima i krimi serijama.

Dva glavna dječja lika Joel Courtney i Elle Fanning posebna su priča. Abrams je iz njih uspio izvući prirodnost reakcija, poglede, izraze lica i govor tijela koji vjerno izražavaju osjećaje straha, iznenađenja ili tuge. Nije u filmu sve briljantno, rasplet je svakako mogao biti manje standardan u svom happy endu, ali zrno patetike je još jedna ostavština Stevena Spielberga. To je neka vrst već mnogo puta viđenog kompromisa čija je poanta da film nije samo stvar umjetničkog izražavanja  nego i profita u jednakoj mjeri. Ovdje će ga sigurno biti, Super 8 je romantični, napeti, smiješni ljetni hit pun dobre atmosfere u kojem će podjednako (možda malo više) uživati djeca i oni kojim je djetinjstvo tek daleko sjećanje. 

Super 8

Paramount Pictures, 2011., 112 min. 

Redatelj: J.J. Abrams 

Uloge: Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanning, Noah Emmerich, Ron Eldard, Bruce Greenwood, Ryan Lee, Riley Griffiths, Amanda Michalka

Distributer: Blitz film i video distribucija

U hrvatskim kinima: od 16. lipnja