Utorak, 04.10.2016. 19:31
(The Girl King)06.10.2016.106 min
Marianna Films/Triptych Media/Continental Film
Redatelj: Mika Kaurismäki
Glume: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Patrick Bauchau

Jedan od najhvaljenijih i najkontroverznijih filmova protekle godine, "Djevojka kralj", priznatog redatelja Mike Kaurismakija od ovoga četvrtka započinje se prikazivati ekskluzivno u Cineplexxu i ostalim kinima. Riječ je o napetom povijesnom trileru u kojem su glavne uloge ostvarile europske filmske zvijezde Malin Buska, Sarah Gadon i Michael Nyqvist, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi Mikaela Blomkvista u originalnoj švedskoj trilogiji "Muškarci koji mrze žene“.

Sedamnaesto je stoljeće, a kraljica Kristina (Buska) odlučna je u namjeri da Švedsku učini najsofisticiranijom zemljom Europe.

Odgojena kao princ pod strogim patronatom Luteranaca, zagonetna, neobuzdana i nepredvidljiva kraljica suočit će se sa snažnim otporom u svojoj namjeri da obrazuje svoje podanike i okonča tridesetogodišnji rat između protestanata i katolika.

Djevojka kralj image002

Uz sve to, Kristina vodi i privatni rat sa samom sobom pokušavajući se oduprijeti neodoljivoj strasti koju osjeća prema grofici Ebbi Sparre (Gadon). Njezina želja za shvaćanjem ljubavi ide paralelno s njezinom željom da shvati ljudskost te nasilne i restriktivne snage koje se ujedinjuju protiv nje. Rastrojena u konfliktu između političkih i osobnih ambicija, Kristina će donijeti jednu od najkontroverznijih odluka u ljudskoj povijesti... 

Temeljen na istinitim događajima, film "Djevojka kralj" prikazan je tijekom protekle godine na mnogim uglednim festivalima gdje je polučio uspjeh kako kod kritike tako i kod publike. Na filmskom festivalu u Montrealu osvojio je dvije nagrade, uključujući onu za najbolju glavnu glumicu, a na filmskom festivalu u Valladolidu proglašen je najboljim filmom godine. Zbog svoje glavne teme koju obrađuje, film je izrazito dobro prihvaćen od strane LGBT zajednica diljem svijeta.

U hrvatskim kinima: od 6. listopada 2016.