Utorak, 28.06.2016. 20:48
(The Big Friendly Giant)30.06.2016117 min
Walt Disney Pictures/ Motion Pictures/ Blitz Film & Video
Redatelj: Steven Spielberg
Glume: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall, Bill Hader

BFG je uzbudljiva priča o desetogodišnjoj djevojčici Sophie iz londonskog sirotišta i neobičnom prijateljstvu s dobroćudnim divom koji skuplja dobre snove i poklanja ih djeci. Otkrivši njegovu tajnu zadaću, iz straha da ga ne razotkrije,  BFG odnosi Sophie daleko u svijet divova gdje se susreće s drugačijim, podivljalim gorostasima.

Suosjećajan, suhonjav, u hipijevskim sandalama, BFG je najmanji od divova i jedini ne jede ljude nego čudnovato povrće nalik krastavcima za razliku od ostalih nemilosrdnih i opakih divova koji predstavljaju opasnost i njemu samom.

Kako se razvija prijateljstvo između siročeta i dobrog diva, raste opasnost i nevolje s ostalim divovima. Neobičan dvojac kreće u Buckinghamsku palaču tražiti pomoć kraljice Viktorije kako bi se riješili tog zla jednom zauvijek...

TheBFG curica

Steven Spielberg već više od 40 godina dijeli svoje priče s publikom diljem svijeta, upoznaje nas s nizom nevjerojatnih likova i odvodi generacije u svjetove koji su istovremeno čarobni, zastrašujući, šarmantni i gotovo stvarni. Ovog su puta Disney i Steven Spielberg udružili snage kako bi na velike ekrane prenijeli priču slavnog Roalda Dahla o Blagom fantastičnom gorostasu.

Ronaldova je knjiga "BFG" objavljena 1982. godine i od tada oduševljava čitatelje svih uzrasta. Ilustrirao ju je Quentin Blake, a prethodno je adaptirana kao animirani film za britansku televiziju 1989. godine. Iste godine kada je objavljena knjiga "BFG" i priča o neobičnom prijateljstvu "E.T.", zarobila je srca i maštu djece kao i odraslih diljem svijeta. Scenaristica Melissa Mathison napisala je scenarij za oba filma.

TheBFG oboje

U ulozi djevojčice, Sophie ćemo gledati Ruby Barnhill, a ulogu dobroćudnog diva dobio je Mark Rylance čija je izvedba potpomognuta je CGI-jem i motion-capture tehnologijom. Ostale uloge tumače Rebecca Hall, Bill Hader, Jemaine Clement i Penelope Wilton.

Tijekom promocije filma Steven Spielberg je otkrio kako "The BFG" ne prati u potpunosti priču kako je izložena u knjizi pisca Roalda Dahla, već da su u filmu uzeli dosta slobode. Navodno su neki strašniji trenutci iz knjige pomalo ublaženi, a dodano je ponešto i u sam zaplet priče. Za sve promjene dobili su odobrenje od nositelja prava na djela Roalda Dahla, prenosi Variety.

"Od svih priča koje sam ispričao mislim da je ova priča najviše ljubavna. To je ljubav koju djeca gaje prema svojim djedovima i bakama, te ljubav koju oni gaje prema djeci", kazao je Steven Spielberg.

Sličnom izjavom, vjerujemo da bi I. B. Mažuranić potpisala i svoju priču o Kosjenki i Regoču prije više od pola stoljeća.

U hrvatskim kinima: od 30. lipnja 2016.