Ponedjeljak, 08.06.2015. 19:25
(Jurassic World)2015.124 min
Universal Pictures / Blitz Film & Video
Redatelj: Colin Trevorrow
Glume: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, B. D. Wong, Irrfan Khan

Nastavak priče iz Spielbergovog klasika, Jurski svijet odvija se 22 godine poslije događaja na otoku Isla Nubar. San Dr. Johna Hammonda se napokon ostvario. Na otoku nedaleko Costa Rice, sagrađen je tematski park gdje se deseci tisuća gostiju dive najvećim i najzanimljivijim živućim prethistorijskim bićima. Luksuzni park je čudo tehnologije puno atrakcija koje posjetitelje ostavljaju bez daha. Djeca mogu jahati minijaturne triceratopse, gosti se mogu diviti mosasauru koji iskače iz dubina ogromnog bazena kako bi pojeo u zraku mamac od velike bijele psine koja visi, zapanjene obitelji mogu u sigurnosti proučavati dinosaure svih veličina i oblika koji slobodno lutaju. A sve to je plod maštovitog i briljantnog uma dr. Michaela Crichtona.

Svaki kutak Jurskog svijeta nadgleda Claire (Bryce Dallas Howard), uspješna poslovna žena koju neočekivano posjete njezini nećaci, šesnaestogodišnji Zach (Nick Robinson) i jedanaestogodišnji Gray (Ty Simpkins). Premda ih je na otok poslala njihova majka Karen (Judy Greer) kako bi s tetom proveli nekoliko dana, Claire nema vremena baviti se njima te im podijeli ulaznice s kojima mogu istražiti cijeli otok i prepusti ih same sebi.

Čudesne životinje parka stvorio je Dr. Henry Wu (BD Wong), genetičar koji je prije radio za InGen, tvrtku odgovornu za Hammondov prvi park, a sada radi za milijardera Simona Masranija (Irfan Khan), vlasnika parka. Kako bi park ostao komercijalno uspješan iz godine u godinu, Dr. Wu krši etička načela znanosti, manipulirajući gene kako bi stvorio genetički modificiranog dinosaura koji nikad nije hodao Zemljom i čije su sposobnosti nepoznate. 

Ta tajnovita nova vrsta dinosaura koja još nije predstavljena gostima parka je ogroman Indominus rex. Odgajali su ga odvojeno od ostalih dinosaura nakon što je pojeo svog jedinog vlastitog brata i sada je napokon odrastao. Kako bi procijenila ovo stvorenje i u kojim uvjetima se može sigurno čuvati, Claire se obrati Owenu (Chris Pratt), bivšem vojnom stručnjaku za ponašanje životinja koji radi u izdvojenoj istraživačkoj stanici na rubu glavnog parka. Owen već godinama istražuje ponašanje grupe agresivnih velociraptora kojima se nametnuo kao alfa.

Kad Indominus rex – čija inteligencija i sposobnosti lova nikome još nisu poznate – pobjegne i nestane u džungli, svako biće u Jurskom svijetu, i osoba i dinosaur, nađu se u velikoj opasnosti. Claire je najviše stalo do sigurnosti njezinih nećaka koji su skrenuli s označenih staza u svom vozilu, posebno osmišljenom za promatranje dinosaura, i iz kojeg imaju pogled od 360º. Owen i Claire krenu u potragu za dječacima u parku koji je postao lovište za dinosaure izvan kontrole  Počeo je rat za preživljavanje i nijedan dio najvećeg tematskog parka na svijetu više nije siguran. 

Jurski park  se smatra pričom upozorenja o opasnostima zbog manipulacije znanošću, što je postojana tema Crichtonovog opusa. Njegova djela se smatraju znanstvenom fantastikom, ali su sva utemeljena u stvarnosti i suvremenoj tehnologiji. Trevorrowa je zanimao upravo taj aspekt – kad nešto neobično postaje uobičajeno, pogotovo u današnjem svijetu punom tehnologije kad više nismo usko povezani s prirodom. Htio je ponovno probuditi osjećaje, unijeti strah i adrenalin u svijet u kojem tinejdžeri obraćaju pozornost jedino na svoj pametni telefon, unatoč tome što iznad njihovih glava lete dinosauri.

U hrvatskim kinima:  od 11. lipnja 2015.