Utorak, 26.05.2015. 20:23
(San Andreas)2015.114 min
New Line Cinema / Warner Bros. Pictures / Blitz Film & Video
Redatelj: Brad Peyton
Glume: Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Paul Giamatti, Kylie Minogue

San Andreas je prikaz najvećeg potresa koji možemo zamisliti. Seizmički kaos kreće duž ranije neprimijećene brazde u blizini Hooverove brane u Nevadi i pokreće zloglasni kalifornijski Rasjed San Andreas te će uzdrmati Los Angeles do temelja, ali katastrofa neće ostati na tome. Kaos se poput domina proteže sve do San Francisca.

Nakon što duž Rasjeda San Andreas u Kaliforniji nastane potres magnitude od devet i više stupnjeva prema Richterovoj ljestvici, pilot spasilačkog helikoptera (Dwayne Johnson) i supruga s kojom više nije u bliskim odnosima (Carla Gugino) zajedno kreću iz Los Angelesa u San Francisco kako bi spasili kćer jedinicu. Njihovo putovanje samo je početak i kad pomisle da je najgore prošlo, prave nevolje tek će početi.

I sami sadržaj ovoga filma ima podlogu u stvarnosti. Naime, u ožujku 2015. Američka geološka služba procijenila je da su izgledi da Kaliforniju pogodi potres od 8 ili više stupnjeva u sljedećih 30 godina u porastu i da postoji opasnost od razdvajanja tla i stvaranja rascjepa. U fokusu je bio zloglasni San Andreas, ali pritisak raste i u Rasjedu Puente Hills, te u podvodnoj zoni koja se prostire od Sjeverne Kalifornije do Vancouver Islanda.

Kako je veliki potres pogodio Nepal neposredno prije početka distribucije filma, producenti su dio zarade od prodaje ulaznica odlučili namijeniti žrtva­ma nepalskoga potresa, a potrudili su se i marketinške aktivnosti usmjeriti na davanja korisnih informacija za reagiranje u slučaju neposredne opas­nosti od potresa.

"Film ima tri priče. Nakon prvog potresa koji pogađa Los Angeles, Ray stupa u kontakt s bivšom suprugom Emmom koju spašava, a zatim kreću u potragu za kćeri Blake, koja se nalazi u San Franciscu, čak 400 milja dalje."

"Carlin i Alexandrin lik su snažne žene, a ne dame u nevolji i to nam je bilo važno," kaže  Flynn. "Imaju puno akcijskih scena i u filmu rade sjajne stvari. Imam dvije kćeri i volim žene u takvim ulogama, jer one su često prave junakinje."

Paul Giamatti je Lawrence Hayes, glavni seizmolog Caltecha i vjeruje da može pratiti kretanje potresa i da najgore tek dolazi.  Nastojat će učiniti sve kako bi upozorio ljude.

Gledatelji će se naći u vrtlogu akcije. Ispod lavine prašine i ostataka grada, u automobilu koji visi s litice i usred rušenja goleme brane. Za čitav taj kaos dijelova u raspadu San Andreas nudi 1300 snimki vizualnih efekata, a tu je golemi tsunami koji će pomesti San Francisco. 

"Imamo akciju, romantiku, dramu i junake u borbi s najvećom čovjekovom prijetnjom – majkom prirodom," sumira Dwayne Johnson.

San Andreas će u odabranim kinima biti prikazivan u RealD 3D tehnici.

U hrvatskim kinima: od 28. svibnja 2015.