Srijeda, 02.10.2013. 21:16
Gravity201390 min
Warner Bros., Esperanto Filmoj, Heyday Films
Redatelj: Alfonso Cuarón
Glume: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris

Oskarovci Sandra Bullock (The Blind Side) i George Clooney (Syriana) zvijezde su filma Gravitacija, napetog trilera koji gledatelje vodi u beskrajno i bespoštedno prostranstvo svemira. Redatelj je Alfonso Cuarón (Children of Men).

Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. 


Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom…i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.  

Film počinje u tišini Zemljine atmosfere, gdje Explorer kruži orbitom. Astronautkinja Ryan Stone pomoću robotske ruke instalira novi sustav skeniranja na teleskop Hubble. Dr. Stone ne uživa u nultoj gravitaciji, dok iskusni zapovjednik misije Matt Kowalski nema s tim problema. Na svom zadnjem svemirskom putovanju Kowalski uživa testirajući mogućnosti novog ruksaka s mlaznim pogonom koji mu omogućuje slobodno kretanje bez uobičajenih spojnih kabela.

Istovremeno s druge strane planete namjerno izazvano uništenje starog satelita lansira oštre fragmente koji lančanom reakcijom dolaze na putanju Explorera i prijeti sudar. U katastrofalnom sudaru letjelica je uništena, a Stone i Kowalski su jedini preživjeli. Svi komunikacijski kanali su prekinuti, a s njima i šansa za spas. Lebdeći u tami oni moraju naći način da nadiđu svoja ograničenja namjeravaju li se ikad vratiti na Zemlju. Scenarij su napisali Alfonso Cuarón i sin Jonás, što je ujedno njihova prva suradnja. 

"Inspirirale su me Jonásove ideje za film. Zaintrigirao me njegov osjećaj za ritam u životno opasnoj situaciji iz individualne perspektive, a samim stavljanjem radnje u svemir, priča postaje šira i otvara brojne metaforičke mogućnosti." Jonás Cuarón dodaje: "Koncept svemira nam je bio zanimljiv, jer se radi o mjestu gdje nije lako preživjeti, tisuće milja od onoga što zovemo domom. Zato je to savršeno za film o prevladavanju teškoća i nalasku puta kući. Htjeli smo i da priča bude realistična, što je od nas zahtijevalo opsežno istraživanje kako bismo se upoznali sa svemirskim istraživanjem i mogli stvoriti uvjerljiv scenarij."

"Oduvijek sam fasciniran svemirom i svemirskim istraživanjem. S jedne strane mitski je i romantično odvojiti se od Majke Zemlje, ali na brojne načine nema smisla biti tamo gore kad je život ovdje dolje", kaže redatelj, producent i koautor dramatičnog trilera Gravitacija. "U ovom trenutku u orbiti stotinama milja iznad površine Zemlje ljudi rade na granici života i smrti. Opasnosti svemirskog putovanja sve su veće i uzrokovane ljudskim djelovanjem. Otpad od prošlih misija i neaktivni sateliti mogu uzrokovati tragediju u sekundi. NASA čak ima i ime za to: Kesslerov sindrom."