Četvrtak, 20.09.2012. 10:05
(Lawless)2012115 min
The Weinstein Company / Blitz Film
Redatelj: John Hillcoat
Glume: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Jason Clarke, Dane DeHaan, Guy Pearce

Hvaljeni redatelj John Hillcoat (The Road, The Proposition) donosi uzbudljivo živopisan dio američke odmetničke povijesti kroz epsku gangstersku priču Bez zakona. To je istinita priča o braći Bondurant - krijumčarima alkohola koji su američki san potražili u Virginiji tijekom prohibicije. 

Film je snimljen prema biografskom romanu Matta Bonduranta The Wettest County in the World (2008.) u kojem autor isprepliće istinite događaje iz života svoga djeda Jacka i njegove braće s izmišljenim situacijama kojima je zaokružio priču o “najmokrijem” okrugu na svijetu.

Pisanja scenarija i skladanja glazbe primio se Nick Cave (kao i za The Proposition), Hillcoatov prijatelj još iz školskih dana. Budući da se radnja filma odvija u zapećku Virginije, govor glavnih likova ima posebnu, gotovo glazbenu kadencu, koju je Cave uklopio u dijaloge, baš kao da sklada.

U teškim vremenima bez posla, trojica su braće - Howard (Jason Clark), Forrest (Tom Hardy) i Jack (Shia LaBeouf) - poduzetnici koji su izgradili unosan lokalni posao kuhajući snažan i popularan destilat. No, švercanju alkohola bliži se kraj kad stiže specijalni zamjenik Charlie Rakes (Guy Pearce) iz Chicaga.

Dok se obitelj okuplja ne bi li se suprotstavila Rakesu, dolazi do promjene njihovih međusobnih odnosa. Jack odrasta i sve je ambiciozniji te s prijateljem Cricketom (Dane DeHaan) pokreće vlastiti posao - protiv Forrestove volje. Jedan od Jackovih kupaca je čak veliki gradski gangster i njegov idol, Floyd Banner (Gary Oldman). Sve se dodatno zakomplicira kad se pojave dvije prelijepe žene: egzotična Maggie (Jessica Chastain) s tajnom prošlošću koja privuče Forresta i tiha Bertha (Mia Wasikowska) čiju buntovnu žicu polako počne privlačiti Jackov šarm.

Jack je toliko samouvjeren da postaje sve manje razuman, a posljedice njegovih postupaka stavit će na veliki ispit privrženost braće i sve ih dovesti u opasnost. Odlučni boriti se za svoje, braća Bondurant suprotstavljaju se korumpiranim silama zakona u obračunu čiji će ishod odrediti tko će kontrolirati najmokriji okrug na svijetu...

U hrvatskim kinima: od 20. rujna 2012.