Ponedjeljak, 10.09.2012. 10:25
(Red Tails)2012125 min.
20th Century Fox / Blitz Film&Video
Redatelj: Anthony Hemingway
Glume: Terrence Howard, Cuba Gooding Jr., Nate Parker

Red Tails je film koji dolazi iz Lucasfilm produkcijske kuće, oca najgrandioznije SF-fantasy filmske sage, Georga Lucasa i iz ruku redatelja koji je filmsko iskustvo kalio kao asistent režije u filmovima kao što su Mandžurijski kandidat, Ali i Kobno prestrojavanje. Na prvu loptu, zaista jaki kredencijali, ali tu se nama na vizualni kolač ne zaustavlja, jer, Red Tails nudi još glumačka imena kao što su Cuba Gooding Jr. i Terrence Howard. Ali i to nije sve jer je izvršni producent glavom i bradom njegova visost George Lucas. 

 


Piše: Mladen Šagovac

Mjesto radnje je Italija, godina 1944., Drugi svjetski rat je u svom vrhuncu a borbena eskadrila afro-američkih pilota, znanih još kao Tuskegee Airman konačno dobivaju šansu da pruže svoj obol u oslobađanju Europe. Iako nesebično daju sve od sebe kako bi se iskazali kao vojnici i piloti, skupina mladića suočena na zemlji je suočena s rasističkim predrasudama zbog kojih se moraju boriti za svoje pravo na borbu za zemlju kojoj služe.

Generalni distributer, 20th Century Fox, u sinopsisu još dodaje da je film Red Tails počast neopjevanim herojima koji su se uzdigli iznad izvanrednih izazova i čvrsto se upisali u povijest. Ovo da su neopjevani i nije baš točno jer postoji niz romana, biografija i kronologija o pilotima iz Tuskegeeja, a i Cuba Gooding Jr, znati će najbolje, da je HBO 1995. snimio televizijski film naslovljen "Piloti iz Tuskegeeja" jer je i tada igrao jednu od glavnih uloga. Uostalom, i scenarij je djelomično baziran na jednom romanu iz 2000. godine. 

RedTails piloti

Pomislili bi, ovo će biti super hit, istrošiti će print-uloške na kino blagajnama. Pogledate foršpan i uvjerenje da je ovo baš film za vas nadjačava bilo kakav nagon za preživljavanje te sa zadnjih 30 kn u džepu odlazite u kino kako bi napasali oči moćnim vizualnim efektima koji pršte iz svake sekunde foršpana za ovaj film. Još je bolje od toga, načuli ste i u foršpanu se uvjerili da je dio filma snimljen u Hrvatskoj, u Istri. Uzbuđenje dostiže vrhunac što je bliže početak filma, no čim se potegnu prvi dijalozi, splašnjava sav cineastički optimizam i jasno vam je da ćete gledati samo još jedan vizualno nabrijani akcijski film.

Scenaristički, film ne zadovoljava. Ne osjeća se entuzijazam likova kakim bi trebao obilovati film s ovakvom ratnom temom baziranom na istinitoj priči. Čak i "Partizanska eskadrila" Hajrudina Krvavca iz 1979. godine glumački djeluje uvjerljivije od ove produkcijske naplavine računalno generiranih specijalnih efekata. Likovi su jednodimenzionalni, bespotrebno kićeni, kao da su se glumci više trudili nadglasati jedni druge umjesto da su se koncentrirali na razvijanje likova koje igraju. 

Sad se sigurno već pitate imali što dobro u ovom filmu? Dobro je da je film s budžetom od skoro 60 milijuna dolara djelomično sniman u Hrvatskoj. Dobro je i to što su strani filmaši da bi prikazali Italiju, morali doći u Hrvatsku. Mnogi će odmah na prvu prepoznati Rovinj i Motovun ali i specifičan izgled centralne Istre iz zraka. Vizualno filmu ne nedostaje ničega, posebno ne specijalnih efekata, ali to je nešto na što smo već navikli otkako su na filmsku scenu stupili napredni računalno generirani efekti. Tko će najviše uživat u ovom filmu? Poklonici računalnih avio simulacija kao što su Combat Flight Simulator, Strike Fighters, IL-2 Sturmovik, Wings of Prey itd. Tom dijelu publike dramaturške manjkavosti predstavljaju najmanji problem, a kompjuterski generirane slike u zabavi su nešto što je njima potpuno prirodno. 

red-tails-avioni

Red Tails možete gledati isključivo kao lako notnu produkcijsku zabavu, a ako želite ponešto ozbiljniju priču o "obojenim" pilotima Drugog svjetskog rata koji su prvi bili suočeni s prvim svjetskim borbenim mlažnjakom (Messerschmitt Me 262), tada potražite spomenuti film iz HBO televizijske dugometražne produkcije "Piloti iz Tuskegeeja" (1995), koji osim kvalitetnijim likovima obiluje i stvarnim snimkama zračnih borbi te većim brojem kvalitetnih glumačkih imena.  Ako se pak pitate koji je povijesno korektniji, nijedan nije meritoran, pa je u tom pogledu potpuno svejedno koji ćete odabrati.

Ali, kada govorimo o nekakvim povijesnim kontekstima, pogled na oba filma dati će vam solidan uvid u produkcijske i dramaturške razlike predračunalne i računalne kinematografije. Kako slika govori više od riječi, kao dokazni materijal nudimo dvije fotografije izvršnog producenta filma Red Tails, Georga Lucasa. Jedna je iz 1983., druga iz 2005. godine. a poanta spoja ove dvije fotografije je svima jasna. 

George Lucas   special effects