Ponedjeljak, 06.08.2012. 12:35
(Brave)09.08.2012.100 min.
Disney Pixar / Continental film
Redatelj: Mark Andrews, Brenda Chapman
Glume: Kelly Macdonald, Julie Walters, Billy Connolly, Emma Thompson, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Robbie Coltrane i John Ratzenberger

“Merida hrabra” predstavlja Pixarov najdrskiji, sofisticiraniji i kompleksniji animirani film do sada i utvrđuje nove početke za Pixar Animation Studios. Ovo je prvi put da ovaj studio dobiva glavni ženski lik, prvi komad u kojem se povijesne reference sijeku sa svijetom fantazije i prva epska avantura čija se radnja odvija u stvarnom svijetu.

Redatelji Mark Andrews i Brenda Chapman su svoje porijeklo i ljubav prema Škotskoj, njene mistične legende i epske bitke, spojili s vlastitim iskustvima iz obitelji (svojim buntovnim tinejdžerima koji se odrastajući bore sa samima sobom), stvorili veliku avanturu smještenu na škotske visoravni 10. stoljeća, prepunu emocija, akcije, magije i nezaboravnih likova s potpisom Pixarovog humora koji očekuje publika svih uzrasta, diljem svijeta.

Merida je strastvena, hrabra i nadasve tvrdoglava kćer kralja Fergusa i kraljice Elinor koja više uživa jureći brdovitim puteljcima na svom konju Angosu njegujući impresivne vještine strijelca i borca mačem, nego tradiciju i dužnosti prema svom kraljevskom podrijetlu koje joj ograničava slobodu i neovisnost.

Ne prihvaćajući ugovoren brak osmišljen kako bi podupro slabašno primirje s klanovima velikog lorda MacGuffina, nabusitog lorda Macintosha i mrzovoljnog lorda Dingwalla, izaziva sudbinu te se odlučuje izgraditi svoj vlastiti put i život čime će prouzrokovati potpuni kaos i bijes u kraljevstvu.

Prateći mistične krijesce dolazi do stare Vještice koju traži pomoć. Međutim, suočava sa strašnom kletvom - demonskim medvjedom Mor’duom. Našavši se u životnoj opasnosti, Merida je prisiljena iskoristiti sve svoje vrline i resurse, uključujući i svoju lukavu i vragolastu braću, identične trojke Harrisa, Huberta i Hamisha – kako bi poništila užasan urok prije nego bude prekasno, otkrivajući tako pravu vrijednost hrabrosti.

U hrvatskim kinima: od 9. kolovoza 2012.

Galerija slika