Petak, 24.02.2012. 18:00
The Artist2011.100 min.
La Petite Reine
Redatelj: Michel Hazanavicius
Glume: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, Uggie

Priča ovog, i estetski i tematski unikatnog filma za početak 21. stoljeća, odvija se u vrijeme između 1927. i 1932. godine i usmjerena je na odnos ostarjele zvijezde nijemog filma Georgea Valentina (Jean Dujardin), koji se privikava na situaciju da nijemi film nepovratno izlazi iz mode kao i on sam, i zvijezde u usponu  Peppy Miller (Bérénice Bejo).  Dok je on 1927. godine na vrhuncu slave na premijeri njegovog filma Peppy kao anonimna obožavateljka pada mu u naručje. On je zamjećuje i počinje je gurati u filmsku industriju. Dok njegova zvijezda s padom popularnosti nijemog filma počinje tamnjeti, Peppi polako postaje jedna od najvećih zvijezda novog Hollywooda. On bankrotira, nakon čega ga žena izbacuje na ulicu. No Peppi neće zaboraviti čovjeka koji joj je pružio šansu u tvornici snova.

To što je "Umjetnik" napravljen u crno-bijeloj tehnici je rijetkost , ali ne neko čudo u današnje vrijeme, to što je snimljen u upokojenom 4:3 formatu se rjeđe sreće, ali zato se na prste jedne ruke u posljednjih par desetljeća mogu nabrojati nijemi dugometražni igrani filmovi. Treba provjeriti je li taj izuzetak to što je osvojilo kritičare i američku filmsku akademiju koja je "Umjetnika" nominirala u 11 kategorija za nagradu Oscar.

To što se u filmu ne govori (osim dvije rečenice na engleskom na samom kraju filma), omogućilo je jednom francuskom filmu da ne završi u ladici nominacije za Oscara za najbolji flm na "neengleskom" jeziku. No Oscari nisu izuzetak, "Umjetnik" je osvojio i britansku filmsku akademiju s obzirom da je osvojio sedam BAFTA nagrada, te strane novinare u Hollywoodu koji su mu dodijelili tri Zlatna globusa u najvažnijim kategorijama.  S obzirom koliko je prašine podignuo u posljednja tri mjeseca, nije čudo da je zainteresirao i široku publiku.  

S 15 milijuna dolara budžeta (što je ravno deset puta manje od Scorseseovog  "Hugo", najskupljeg filma nominiranog za Oscara za najbolji film ove godine), već je uspio zaraditi preko 70 milijuna dolara na blagajnama.

U hrvatskim kinima: od 1. ožujka