Utorak, 27.12.2011. 16:30
The Girl with the Dragon Tattoo2011.158 min.
Columbia Pictures
Redatelj: David Fincher
Glume: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Robin Wright, Steven Berkoff, Yorick van Wageningen, Joely Richardson, Goran Višnjić

Prije četrdeset godina, Harriet Vanger nestala je s obiteljskog okupljanja na otoku koji posjeduje moćni klan Vanger. Njezino tijelo nije nikada pronađeno, a njezin je ujak uvjeren da je ubojica član njegove povezane, ali disfunkcionalne obitelji. Unajmljuje novinara Mikaela Blomkvista i tetoviranu, problematičnu, ali spretnu hakericu Lisbeth Salander kako bi istražili slučaj. Kada povežu nestanak Harriet i brojna groteskna ubojstva prije četrdesetak godina, počinju otkrivati tamnu povijest obitelji. Ali Vangerovi su jak klan i Blomkvist i Salander će morati otkriti koliko su daleko spremni ići da bi zaštitili sami sebe.

Iz kratkih crta razaznajemo priču ne samo iz izvrsnog romana "Muškarci koji mrze žene" prerano preminulog švedskog novinara i pisca Stiega Larssona, već i iz jednako izvrsne švedske ekranizacije u "Djevojka s tetovažom zmaja". Dajući mu maksimalnu ocjenu, bard američke filmske kritike Roger Ebert nazvao ga je "neodoljivim trilerom" u kojem je "glavna junakinja fascinantnija od fascinantne priče" hvaleći intenzitet glume Noomi Rapace. Zaista, poslije njene uloge u djetinjstvu napastvovane specijalistice za online praćenje Lisbeth Salander, teško je bilo zamisliti da se itko uopće može približiti tako uvjerljivo odigranoj ulozi.

Ipak, u manje od tri godine od pojave originala (u Americi je igrao prije samo godinu dana), proslavljeni David Fincher, odlučio se na remake. Američka kritika ga je uglavnom nahvalila, no bilo je i dosta onih koji su ustvrdili da je švedski original bio bolji, dok su neki kao kritičar New York Posta, nazvali Fincherov film smećem. Iz kritika se može saznati kako se Fincher vjernije držao knjige, kako je riječ o visokostiliziranom filmu mračne atmosfere, spretno dramaturški razrađenom. U usporedbi s originalom, mnogi su kritičari ustvrdili kako nije ni bolji ni lošiji, već jednostavno drugačiji, posebno po pitanju atmosfere. Isplati se provjeriti.

U hrvatskim kinima: od 29. prosinca 2011.