Subota, 13.06.2009. 14:17

revolutionary-road-movie.jpg«Revolutionary Road» bio je predbilježen za Oscare, no prošao je mršavo, s tek tri nominacije. Ipak, mnogi su ga kritičari stavili u sam vrh filmskih dostignuća u 2008. godini.

(Revolutionary Road)
Paramount Vantage/ Blitz film i video, 2008., 119 min.

Redatelj:
Sam Mendes
Uloge:
Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Michael Shannon, Kathryn Hahn, David Harbour,  Kathy Bates

Ocjena: 7,5/10

Napravljen po romanu Richarda Yatesa, u režiji Sama Mendesa, odgovornog za jedan od najboljih američkih filmova u posljednjih 20 godina «Vrtlog života», sa zvjezdanom glumačkom postavom (Kate Winslett, Leonardo DiCaprio), «Revolutionary Road»  je snažna drama o ljudima s velikim ambicijama zarobljenim u malograđanskom životu.

leonardo_dicaprio_and_kate_winslet.jpgU priči o očaju para što se ne mogu izvući iz prosječnosti i malograđanskog života u predgrađu, Frank Wheeler (DiCaprio) radi u marketingu tvrtke na istoj poziciji koju je zauzimao i njegov otac. Strašno je nezadovoljan svojim poslom, a rutinu ubija zavođenjem žena s posla, odvlačeći ih u krevet nemilice nakon što ih komplimentima razoruža. Žena mu April (Winslett) je neostvarena glumica koja u jednom trenutku prihvati posao sekretarice kako bi povećala kućni budžet. Oboje misle da pripadaju višoj klasi, ali nikako da se izvuku iz kolotečine. I kad im se luda ideja da se presele u Pariz i počnu sve iznova učini ostvarivom, novi događaji vezani uz posao i obiteljski život zacementirat će ih tamo gdje jesu. Zajedno jer se vole i u isto vrijeme rastavljene jer pokušavaju ostvariti nove živote neovisno od drugog.  

«DiCaprio je na vrhuncu forme, donoseći slojeve emocija slomljenog čovjeka. I Winslett je ovdje pokazala što je čini velikom glumicom, nevjerojatna predanost ulozi i sposobnost da se osjeti svaka nijansa u njenom nastupu
» - Peter Travers, Rolling Stone