Subota, 09.07.2016. 17:54
(Star Wars: The Force Awakens)2015136 min.
Walt Disney Pictures
Ocjena: 8 / 10
Redatelj: J.J. Abrams
Glume: Harrsion Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver

Posljednji (sedmi) nastavak legendarne franšize bio je vjerojatno film koji se tijekom ove godine iščekivao s najvećom količinom zanimanja široke filmske publike. A sudeći prema načinu na koji je film dočekan od strane publike i (nešto manje) filmske kritike, kao i prema količini medijskog odjeka (koliko je samo eseja napisano o važnosti činjenice da je u središtu filma junakinja, a ne junak?) koji je proizveo, može se samo zaključiti kako čekanje nije bilo uzaludno.

Radnja filma događa se otprilike trideset godina nakon događaja koji su bili prikazani u epizodi 'Povratak Jedija', dok je galerija likova koji se u filmu pojavljuju i koji su na svojim leđima iznijeli njegovu fabulu kombinacija novih i starih, dobro poznatih lica. Posljednji živući Jedi – Luke Skywalker – je nestao i nitko ne zna gdje se nalazi, a u anti-klimaksu Galaktičkog građanskog rata frakcija Prvi red, ulažući u masovno naoružanje, svim se silama trudi obnoviti nekadašnji Imperij.

Dakako, na suprotnoj strani su dobri stari Pobunjenici koji su sada poznati pod imenom Otpor i koje predvodi Leia Organa (Carrie Fisher). Na planetu Jakku jedan od pilota Otpora, Poe Cameron (Oscar Isaac) dobiva nepotpunu kartu koja vodi do lokacije na kojoj se trenutno nalazi Luke Skywalker. Međutim, Cameron biva zarobljen, pa je podatke prisiljen sakriti u svog droida BB-8. Droida nešto kasnije pronalazi glavna junakinja filma Rey (Daisy Ridley), a njoj je pridružuje dezerter prvog reda FN-2187 koji ime mijenja u Finn (John Boyega). Tako započinje dva sata vrhunske akcije strukturirane prema modelu filma potjere.

U pitanju je veoma snažno (iako razmjerno očekivano) ostvarenje koje se, prije svega, odlikuje uistinu impresivnim vizualnim efektima i rješenjima, i u kojemu bez većih poteškoća mogu uživati i gledatelji kojima ova slavna franšiza baš i ne predstavlja 'njihovu šalicu čaja'. Također, u pitanju je i jamstvo kako će se na na iduća dva najavljena nastavka čekati s visokim stupnjem zainteresiranosti.

"Čekanje je gotovo. Filmski događaj godine je pred nama.", Peter Travers, Rolling Stone