Utorak, 28.06.2016. 07:34
Deadpool2105108 min.
20th Century Fox
Ocjena: 8 / 10
Redatelj: Tim Miller
Glume: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand

Deadpool je još jedan u nizu filmova s glavnim junakom kao stripovskim superherojem utemeljenim na Marvelovom liku istog imena (dosad se pojavio samo u filmu 'X-Men Origins: Wolverine'). A filmski kritičari tvrde kako je posrijedi ostvarenje koje pripada u gornji dom ovog u posljednjih nekoliko godina itekako propulzivnog i popularnog (pod) žanra.

Glavni junak filma je Wade Wilson (Ryan Reynolds), nekadašnji operativac elitnih postrojbi koji živi u New Yorku, a kruh svagdašnji trenutno zarađuje kao plaćenik. U kvartovskom baru na prvi se pogled zaljubljuje u Vannesu Carlyle (Copycat) (Morena Baccarin).

Svega godinu dana kasnije Wilson zaprosi Vannesu i ona pristane, ali se momentalno ispostavi kako Wilson boluje od raka koji se već nalazi u debelo terminalnoj fazi. Wilson zbog toga odlučuje pristupiti tajnom, eksperimentalnom programu kako bi se uspio izliječiti, a koji vodi glavni negativac u filmu Ajax (Ed Skrein). Međutim, ubrzo nakon dolaska u laboratoriji Wilson shvati kako je projekt prevara.

Iako se uspio izliječiti Wilson je potpuno fizički unakažen i zbog toga mu je onemogućen povratak njegovoj velikoj ljubavi. Ipak, nešto dobiva i zauzvrat – mogućnost trenutnog zacjeljivanja bilo kakvih oštećenja na svome tijelu. Okrenuvši tu sposobnost u svoju korist Wilson, pod imenom 'Deadpool', kreće u osvetnički pohod na lika koji mu je uništio izgled, a samim time i život.

Radi se o filmu koji je napravljen prema svim pravilima zanata, filmu prepunom akcije i zabave, što u ovom kontekstu funkcionira kao preporuka. Standardni narativni kostur priče o osveti efektno je osuvremenjen i osvježen pa je u njemu doista moguće uživat, iako je njegova logika poznata i najnekompetentnijem gledatelju. U tom smislu treba istaknuti sjajnu karakterizaciju glavnog junaka, odnosno njegovu elokventnost i sklonost ironičnim (i autoironičnim) opaskama koji film kao cjelinu automatski podižu na stepenicu više.