Utorak, 07.10.2014. 08:41
The Wolf of Wall Street2013.163 min.
Paramaunt Pictures
Ocjena: 9 / 10
Redatelj: Martin Scorsese
Glume: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jean Dujardin, Margot Robbie, Matthew McConaughey

Film Martina Scorsesea kojim je postavio novi rekord po broju psovski i neumjesnih fraza u filmovima temeljen je biografiji brokera i manipulatora Jordana Belforta, doslovno poznatog kao Vuk s Wall Streeta. Belfort i njegovi suradnici su se bjesomučno obogatili nizom dioničarskih malverzacija uključujući kontroverzno "pump and dump" muljanje s dionicama niže vrijednosti.

 

Ukupan novac koji je izmuzao agresivnim načinom prodaje naivnim kupcima doseže deveteroznamenkaste brojeve. Sumirano, Jordan Belfort je sa svojom karakternom agresivnošću, raskalašenim životnim stilom i kriminalnim dosjeom u svakom pogledu lik po mjeri Martina Scorsesea.

Mnogi će ubrzo nakon početka filma shvatiti da je Martin Scorsese film "Vuk s Wall Streeta" snimio u maniri mafijaškog kinohita "Dobri momci" (Goodfellas) iz 1990. godine. Kao i onomad, glavni akter priče, Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), također je narator koji sugestivno komentarima prati sve što se zbiva na ekranu. Pri tome imamo čak i malo nježniju verziju Tommy DeVita (Joe Pesci) iz filma "Dobri momci", a ovdje je ta opasnost po sebe i okolinu Jonah Hill kao najbliži Belfortovog suradnik Donniea Azoff.

Njegov uspjeh kreće ubrzo nakon "Crnog ponedjeljka" 1987. godine kad su financijske burze diljem svijeta doživjele krah. Posrijedi je crna komedija snažnog ritma koji je još snažnije prekidan ponekim flashbackom, a debelo se oslanja i na Belfortove motivacijske govore koje je držao u svojoj tvrtki. Strelovit financijski uspjeh, kojim si je priskrbio i notorni epitet "Vuk s Wall Streeta", oko njega je okupio gomilu novca gladne, krvožedno ambiciozne mlade ljude koje je pumpao agresivnim motivacijskim govorima zbog čega je u firmi Stratton Oakmont imao kultni status.

The Wolf of Wall Street stills 404

Dionice, otimačina novca, prostitutke, zabranjeni medikamenti sa statusom rijetke supstance i kokain, tulumi koji više izgledaju kao orgije nego kao after partyji sve je to smješteno u jedan film u obilnim količinama. Odlično temprian film, popraćen odličnim soundtrackom i nevjerojatnom glumačkom izvedbom Leonarda DiCaprija je must-have u osobnoj filmskoj kolekciji. Premda govorimo o najvećem gubitniku ovogodišnje dodijele Oscara, Scorseseov film je vrhunski filmski proizvod, u svakom pogledu od bilo kojeg drugog gubitnika.

Scorsese je iz priče kakva se obično smješta u televizijski format napravio spektakl, a to je sposobnost uskog kruga filmskih redatelja. Taman i da po ničijim kriterijima ovaj film ne može ući u kategoriju najboljeg filmskog ostvarenja 2013., nitko ne može poreći da je posrijedi najspektakularniji proizvod iznikao iz Hollywooda prošle godine.

"Velik, bakanalski film koji samo što ne sruši svodove prostorije u kojoj se prikazuje, ali se drži zahvaljujući furioznoj energiji režije i Leonardu DiCapriju naellektriziranom do te mjere da bi mogao probuditi i mrtve." – Scott Foundas, Variety