Ponedjeljak, 06.10.2014. 08:32
Gravity2013.90 min
Warner Bros.
Ocjena: 10 / 10
Redatelj: Alfonso Cuaron
Glume: Sandra Bulock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignuatiussen, Phaldut Sharma

Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom...i svaku šansu za spas.


Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.

Genijalnost ovog izuzetno napetog filma je što priču o svemiru drži na osnovnim tehničkim mogućnostima čovječanstva. Pritom ne odlazi u metaforičke dubine kako bi dočarao egzistencijalni poriv pojedinca da se bori do zadnjeg udisaja kisika.

Premda je riječ o potpuno drugačijem žanrovskom kontekstu i narativu, možemo zaključiti kako je kultni "Mjesec" Duncana Jonesa s izvrsnim Samom Rockwellom u glavnoj ulozi konačno pao na drugo mjesto najboljeg filma s radnjom u svemiru snimljenog u ovom stoljeću.

Cuaron svoj film moćno oslanja na vizualno i zvučno pri čemu je grobnu tišinu svemira ispunio intenzivnom glazbom Stevena Pricea (Kraj svijeta - The World's End) koja odlično prati izmjene ritma filma te služi kao dodatno gorivo, najblaže rečeno, fantastičnim zvučnim i vizualnim efektima.

Iako filmu ne nedostaju tipično holivudski elementi patetike, Cuaron je "Gravitaciji" ipak namijenio nešto kvalitetniji narativ od onog što obično nalazimo u američkim blockbusterima koji su radnjom smješteni u svemiru. U svojoj srži "Gravitacija" je tako film eksploracije mentalne snage pojedinca da se suoči s misijom vlastitog opstanka u krajnje nemogućim uvjetima a koji bi već sami po sebi za mnoge među nama predstavljali krajnji ishod i potpunu predaju, u ovom slučaju, tmini beskrajnog svemira.

Prva scena u filmu traje punih 15-20 minuta i osim što služi za povezivanje publike s likovima i njihovim karakternim osobinama, pokazuje svrhu njihove misije. Vrhunski tempiran i napet dramski film koji će vas natjerati na pitanje koliko vi sami nosite volje za preživljavanje u nemogućim okolnostima. Curazon je tematiku ljudi u svemiru vratio onim iskonskim osnovama gdje se pojedinac sam suočava s grobnom tišinom oko njega.

"Sigurne nominacije za sve uključene u nastajanje. Gravitacija je snimljena da bude filmski klasik.“ – Mike Barnard, Tuture Movies UK