Četvrtak, 06.06.2013. 15:57
Seeking A Friend For The End of The World2012101 min.
Focus Features
Ocjena: 6.5 / 10
Redatelj: Lorene Scafaria
Glume: Keira Knightley, Adam Brody, Steve Carell, Connie Britton, Rob Corddry

Nekoliko tjedana prije smaka svijeta Dodge (Steve Carel) ostane sam. Točnije, supruga ga ostavlja istog trena kad njih dvoje (i svi ostali) spoznaju da se život na Zemlji bliži kraju. Lutajući uokolo kroz svoj okoliš i posljednje dane u svijetu naleti na susjedu Penny (Keira Knightley) s kojom nikad ranije nije progovorio ni riječ.

Jedno zagubljeno pismo vezati će njihove sudbine i oni odlaze na put, s namjerom da Dodge pronađe svoju davno izgubljenu ljubav i kako bi Penny pronašla privatni avion kojim bi se vratila svojim roditeljima u Engleskoj. Na svom posljednjem životnom putovanju, njih dvoje će naletjeti na razne ljude s različitim načinima na koje će dočekati kraj svijeta.

Dodge i Penny će na tom putu možda spoznati da je ono što traže baš ispred njih. Redateljski debi njujorške alternativne glazbenice Lorene Scafaria zapanjujuće je kvalitetan. Za razliku od brojnih drugih romantičnih komedija ova ne završava - i živjeli su sretno do kraja života. Iako je atmosfera u filmu ponešto blijeda, obojana je šarolikim i zabavnim likovima koji se u finalnom trenutku osjećaju živima.

Tu je još Scafarijin impresivan izbor glazbe. Penny na ovom putovanju. Iako nigdje nema gramofon, svugdje sa sobom nosi LP ploče. Raspon glazbe seže od Beach Boysa do Scotta Wilsona, a svaka pjesma svira novo značenje konteksta.

"Kada me film 'Tražeći...' zgrabio u potpunosti i bez upozorenja, kopala sam za maramicama. Lijepo iznenađenje za službeni početak ljeta." - Mary F. Pols, TIME Magazine