Četvrtak, 06.06.2013. 15:22
The Dark Knight Rises2012164 min.
Warner Bros / Continental film
Ocjena: 8.5 / 10
Redatelj: Christopher Nolan
Glume: Christian Bal , Michael Caine, Anne Hathaway, Gary Oldman, Tom Hardy


'Povratak' se odvija osam godina nakon što je divljanje Jokera po Gothamu dovelo do tragične smrti Harveya Denta i Batmanove žrtvene transformacije iz heroja u odmetnika. Bruice Wayne (Christian Bale) se povlači u osamu, ostavljajući iza sebe Luciusa Foxa (Morgan Freeman) da vodi poslove u Wayne Insustries.


Istovremeno, građani Gothama uživaju život lažne sigurnosti do trenuka kad se pojavljuje nemilosrdni plaćenik Bane (Tom Hardy). Njegov monstruozni plan opće destrukcije ugrozit će živote građana voljenog grada Brucea Waynea.

Uz pomoć demoraliziranog policijskog povjerenika Gordona (Gary Odlman), mladog policajca Johna Blakea (Joseph Gordon-Levitt) i lukave kradljivice dragulja Seline Kyle/Žena mačka (Anne Hathaway), Wayne oživjulje svoj uspavani alter-ego Batmana za još jednu bitku protiv zla.

Svojom Batman trilogijom Nolan i Bale su napravili revolucionarni pomak u žanru filmova o superjunacima i kompletnu tematiku iz šarolikih akcijskih avantura pretvorili u ozbiljne meditacije o pravdi i moći. Vizualno impresivan i zapanjujuć, fantastično odglumljen i ispunjen napetošću, Vitez tame: Povratak jedan je od rijetkih filmova s megabudžetom i trosatnom radnjom koji zaslužuje neprekidnu i besmrtnu pažnju svojih obožavatelja.

"Uvjerljivo najveći, najmračniji, najuzbudljiviji i uznemirujući spektakl ikada stvoren za ekran." - Andrew O'Hahir, Salon.com