Ponedjeljak, 14.02.2011. 16:41
the-pacific.jpg

Mora se priznati da „Pacifik“ nema intenzitet i zbijenost „Združene braće“ zbog naravi ratovanja na Pacifiku. No to nimalo ne umanjuje kvalitetu serije.

(Pacific)

HB/Continental film, mini-serija, 10 epizoda po 60 min., 2010.

Redatelji: Tim Van Patten, Jeremy Podeswa, Timothy Van Patten, David Nutter

Uloge: Joseph Mazzello, James Badge Dale, Jon Seda, Ben Chisholm, Chris Milligan

Ocjena: 8/10 

Tom Hanks i Steven Spielberg kao izvršni producenti po drugi put su se sastali na projektu vezanom uz njihovu opsesiju, 2. svjetski rat. Poslije epskog „Spašavanja vojnika Ryana“ izgledalo je da ne može bolje u prikazu slavnog puta američkih vojnika iskrcanih u Nordmandiji 1944. godine, no 2001. HBO je pustio mini seriju „Združena braća“ koja prati jednu satniju 101 zračne divizije američke vojske od novačenja, do priprema za Dan D, iskakanja nad Francuskom i onda ratnu epopeju sve do zauzimanja znamenitog Hitlerovog „Orlovog gnijezda“.

Desetsatna serija gledala se u jednom dahu, izvanredna produkcija, fino razrađeni likovi, naturalizam bitki i autentičnost pojačana činjenicom da su na uvodu i odjavnoj špici govorili preživjeli ljudi čiji smo ratni put pratili, sve je to „Združenu braću“ činilo izuzetnim dosegom TV produkcije.

Hanks i Spielberg su opet tu, krema TV redatelja također, u „Pacifiku“ formula je navlas ista, u 10 epizoda pratimo ratne junake pacifičkog bojišta od vremena prije negoli su stupili u vojsku, preko prvih bitki na Guadalcanalu, do posljednjih ratnih strahota Okinawe i povratka kućama.

Formula je ponovljena i ponovno su iskorišteni stvarni likovi, od kojih su još neki na životu. Mora se priznati da „Pacifik“ nema intenzitet i zbijenost „Združene braće“ zbog naravi ratovanja na Pacifiku. Tamo nije bilo svakodnevnih borbi, marinci su funkcionirali po sustavu „osvoji otok i čekaj naredni zadatak“, tako da vojnike pratimo i na odmorima na pustim otocima i Melburneu gdje ima vremena i za romanse. No to nimalo ne umanjuje kvalitetu serije, izuzetno vjernog svjedočanstva o krvavom i bespoštednom ratu za prevlast na Pacifiku.  

„Ovo je produkcijski dragulj i bit će vrhunac svake TV sezone. „Pacifik“u svojoj punini prenosi osjećaj doživljaja bitke, toliko stvarno i uvjerljivo kao bilo koji vrhunski film iz ratnog žanra.“ - Barry Garron, The Hollywood Reporter