Srijeda, 19.01.2011. 15:17
millenium_trilogija.jpg

"Muškarci koji mrze žene" potpisuje Danac Niels Arden Oplev i riječ je o jednom od najboljih europskih trilera u posljednje vrijeme.

(Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom, Kule u zraku)

Nordisk Film / Continental Film, 2009.

Redatelji: Niels Arden Oplev, Daniel Alfredson

Uloge: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sofia Ledarp

Ocjena: 8,5/10 

O Millenium trilogiji Šveđana Stiega Larssona koji je preminuo 2004. godine već sve znamo. Romani objavljeni poslije njegove smrti osvojili su Europi i postali bestseleri u SAD-u.  Prošle godine gotovo simultano snimljena su po njima tri filma u švedsko-dansko-njemačkoj produkciji i pušteni u švedska i svjetska kina s razmakom od šest mjeseci.

"Muškarci koji mrze žene" potpisuje Danac Niels Arden Oplev i riječ je o jednom od najboljih europskih trilera u posljednje vrijeme. Oplev je uspio prenijeti zlokobnu i napetu atmosferu Larssonove priče o novinaru Mikaelu koji raspleće slučaj nestanka djevojke star skoro pola stoljeća uz paralelnu radnju o djevojci Lisbeth problematičnog ponašanja koja tajno radi kao vrhunski haker za privatnu detektivsku tvrtku. I novinar i Lisbeth proživljavaju kroz slučaj vlastiti osobni pakao i slučaj davnog nestanka ih zbližava. Eksplozivan, brutalan, naturalistički na europski način s nekoliko nezaboravnih scena, "Muškarci koji mrze žene" dostojna je ekranizacija književnog hita kojeg će dogodine pokušati "amerikanizirati" David Fincher. 

U druga dva dijela "Djevojci koja se igrala vatrom" i "Kulama u zraku" pratimo isti par u jednako napetim situacijama, no čini se da njihov redatelj Daniel Alfredson nije uspio postići razinu dramatičnost i napetost prvog filma.  I publika je to osjetila, prvi film je ostvario zaradu od preko 100 milijuna dolara (snimljen je za svega 13), a druga dva puno manje. 

"Ovaj dinamitni triler trese vas napetošću. Pa ako preskočite "Muškarce koji mrze žene" zato jer je riječ o švedskom filmu s titlovima vjerojatno zaslužujete hollywoodski remake koji će znati zeznuti stvar."Peter Travers, Rolling Stone