Ponedjeljak, 03.01.2011. 18:00
cop-out.jpg

S najvećim budžetom dosad „Policajci u akciji“ nisu Smithov najlošiji film u karijeri pogodaka i promašaja, ali teško je reći da imamo posla s nečim što pamtimo duže od večeri u kojoj smo film gledali.

(CopOut)

Warner Bros. /Continental film, 2010., 107 min. 

Redatelj: Kevin Smith

Uloge: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody, Sean Cullen

Ocjena: 5/10 

„Postoji ispravan način da se odradi policijski posao, postoji krivi način i postoji način na koji policijski posao odrađujete vas dva idiota.“ Rečenica upućena od kapetana policijske stanice dobro opisuje profil dva policijska partnera iz Brooklyna koji osim što vole raditi mimo pravila redovito uprskaju stvar.  Hodges (Tracy Morgan) je komedijaš, već je njegovo lice smiješno samo po sebi,a Morgan vi trebao biti „loš“ policajac, tvrdi tip, no ni njemu na ulici ne ide sve od ruke.  

Poslije jedne neuspješne akcije kapetan ih suspendira na mjesec dana i oduzima im jednu plaću što Morganu zakomplicira život jer mu se kćer  uskoro udaje. Ona živi s majkom i bogatim očuhom  i želi veliku svadbu koja košta 50 tisuća dolara. Morganu nema druge nego da proda jedino blago u svom posjedu; rijetku baseball sličicu iz djetinjstva basnoslovne vrijednosti. No kad dođe u trgovinu koja se bavi otkupom takvih stvari, dva maskirana lopova ulaze, uzimaju novac iz kase i slučajno njegovu baseball sličicu, a Morgana onesposobljuju elktrošokerom.

  

Kevin Smith najbolje zna kako je najteže biti duhovit, pa je samim tim i autorima komedija njegovog tipa, filmski put posut trnjem. I dobro zna da to nema veze s novcem; njegov prvi, kultni i legendarni film „Trgovci“ doslovno nije imao budžeta, a jedan od boljih naslova u 15 godina karijere „Chasing Amy“ snimio je za sitniš od 250 tisuća dolara. S najvećim budžetom dosad (37 milijuna dolara) „Policajci u akciji“ nisu njegov najlošiji film u karijeri pogodaka i promašaja, ali teško je reći da imamo posla s nečim što pamtimo duže od večeri u kojoj smo film gledali. Iako je mamac za gledatelje Bruce Willis, film pun dijaloga koji bi htjeli biti smiješni a uglavnom nisu, spašava živa izvedba Tracy Morgana u ulozi Willisovog partnera. 

„Da nema naglašene rasne antipatije preokrenute u prijateljstvo između dva junaka, nema puno toga u „Profesionalcima u akciji“ osim gledanja Kevina Smitha kako se dosadnom grubošću pretvara da je redatelj akcijskih filmova koji radi triler-komediju o policajcima protiv opasne meksičke bande.“ - Owen Gleiberman, Entertainment Weekly