Petak, 17.12.2010. 12:57
22_metka.jpg

U biti vrlo jednostavnoj priči, kroz dobar tempo i solidno postavljen scenarij, iskusni francuski režiser Richard Berry postigao je dobru atmosferu, iako film nije bez rupa.

(L'immortel)

Europa Corp./Blitz film i video, 2010., 115 min.

Redatelj: Richard Berry

Uloge: Jean Reno, Josephine Berry, Richard Berry, Gabriella Wright

Ocjena: 6/10 

Charly Mattei (Jean Reno) je dugogodišnji mafijaški bos iz Marseillea. Na početku filma vidimo ga kao obiteljskog čovjeka, nježnog oca koji s malodobnim sinom odlazi do grada i dok dijete iskrca vani, a on parkira u podzemnoj garaži skupina maskiranih tipova dolazi do njegovog auta, ispucaju u njega 22 metka, no on preživljava.

Tada još ne znamo ništa o njegovoj prošlosti, ni njegovoj namjeri da se povuče iz mafijaškog posla, no kroz niz flash backova u spremanju osvete bivšim kompanjonima doznajemo mnogo o njegovim mladenačkim zatvorskim danima i zakletvi trojice prijatelja da nikad neće izdati jedan drugoga. Charly je grub i beskompromisan tip, ali ima osjećaj za pravdu i odanost. Po zadnji put u životu, sam protiv moćne mafije, potražit će zadovoljštinu za 22 metka upućena u njegovo tijelo. 

U biti vrlo jednostavnoj priči, kroz dobar tempo i solidno postavljen scenarij, iskusni francuski režiser Richard Berry postigao je dobru atmosferu, iako film nije bez rupa. No, filmovi o osveti, s moralnom poantom čine se i efektnijima nego što jesu, a autentična neamerička, zgužvana lica glumaca kao što je Jean Reno također pomažu da se zaborave određene nedorečenosti. Anglo-američka kritika ga uglavnom nije dočekala blagonaklono, prije svega zbog eksplicitnog nasilja i priča o mafijaškom ubojici koji dijeli lekcije iz morala. Ipak, preporuka ostaje jer je riječ o brzom i zanimljivom europskom trileru.

„Neuravnotežen u razvoju karaktera,  forsiranju nasilja i automobilskih potjera u stilu Top Geara.“  - Sam Toy, Empire