Utorak, 02.11.2010. 19:35
iron_man_2_dvd.jpg

Miješane ocjene kritičara mogle bi se svesti na zaključak kako Iron Man 2 nije dašak svježeg zraka kao prvi dio, ali odlično razrađeni likovi i akcijski postavljen zaplet garantiraju kvalitetnu filmsku zabavu. 

(Iron man 2)

Paramount Pictures/Blitz film i video, 2010., 124 min. 

Redatelj: Jon Favreau

Uloge: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson

Ocjena: 6,5/10 

Prvi Iron Man bio je posvemašnje ugodno iznenađenje; neobično stvarna priča o super-junaku, genijalnom industrijalcu-playboyu gdje je Robert Downey jr još jednom demonstrirao raskoš svog talenta. Za razliku od drugih priča o superjunacima koje se odvijaju u mračnijim gradovima istočne obale, Marvel je smjestio Iron Mana u sunčanu Kaliforniju, dao filmu jedan naturalistički štih, ukomponirao svima bliske političko-geostrateške aktualnosti o sukobu Amerike i muslimanskog svijeta i pogodio.  

Film je  ostvario nevjerojatan uspjeh za jedan scenarij koji je desetljećima poput ukletog Holandeza lutao Hollywoodom. Drugi nastavak nije trebalo dugo čekati, ponovno smo vidjeli veliki kino hit s ogromnom zaradom, no ovaj put kritika nije bila toliko sklona. 

iron_man_2_image.jpg

U drugom dijelu, Tony Stark (Downey jr.) objavljuje svoj identitet Iron Mana, velika je zvijezda čija mu tehnologija pruža nedodirljivost od vlasti. Posebno vojske koja želi njegove oklope kako bi očuvala svjetsku dominaciju. On ne želi predati tehnologiju uz tvrdnju da za to nema potrebe, on je garancija miru u svijetu jer ostale države za njegovom tehnologijom kaskaju desetljećima. No, u Rusiji genijalni i mržnjom ispunjeni Ivan Vanko (Mickey Rourke) u svojoj radionici sklapa isto oružje. Ubrzo će ga i upotrijebiti protiv Starka, to jest Iron Mana.

Miješane ocjene kritičara mogle bi se svesti na zaključak kako Iron Man 2 nije dašak svježeg zraka kao prvi dio, ali odlično razrađeni likovi i akcijski postavljen zaplet garantiraju kvalitetnu filmsku zabavu. 

„Rourke i Rockwell se dolično nadopunjuju kao negativci, a Downey jr. ponovno briljira. No ovaj dio ne djeluje bitno kao prvi i mrvicu izgleda premehanički. Ništa strašno što se ne bi dalo popraviti u Iron Manu 3.“ -  Nick de Semlyen, Empire