Svijetla budućnost za smart home sustave

Ponedjeljak, 17.07.2017. 08:08

Agencija za istraživanje tržišta Berg Insight nedavno je provela istraživanje koje pokazuje kako je budućnost svijetla za smart home sustave. "Ova godine prema svemu sudeći bit će dobra za smart home tehnologije jer su jeftini smart home sustavi postali dostupni na masovnom tržištu, dok su se njihove karakteristike i mogućnosti istovremeno značajno popravili", rekao je Anders Frick, jedan od glavnih analitičara u spomenutoj agenciji.

Prema tome, kakve su prognoze?

Za početak valja reći kako su u Berg Insightu smart home definirali kao sustav međusobno povezanih uređaja kojima se upravlja ili putem aplikacije ili putem web portala.

Istraživanje je pokazalo kako se u Sjevernoj Americi prošle godine koristilo više od 31 milijuna smart home sustava. Od tog broja, međutim, 26 milijuna jedinica služilo je za upravljanje jednom jedinom funkcijom, dok je pet milijuna jedinica obuhvaćalo sustave cijelog doma.

Panasonic Smart Home System Review

Dok se većinom pametnih kućnih sustava trenutačno upravlja putem smartphone aplikacije, očekuje se da će izbor korisničkog sučelja biti prebačeno na glasovnu kontrolu. U tome je Amazon i dalje vodeći igrač, ali Googleovi i Appleovi ekosustavi su jači, barem izvan Sjeverne Amerike.

Svejedno, prognoze su optimistične. Tako je, između ostalog, istraživanje pokazalo i kako bi do 2021. godine više od polovine - odnosno oko 55 % - kućanstva trebalo koristiti smart home sustave. Također, procjenjuje se kako će vrijednost tržišta smart home sustava u Sjevernoj Americi kroz pet godine porasti 10 na 27 milijardi dolara.

Što se tiče Europe, procjenjuje se kako će do 2021. broj smart home sustava porasti s 9 milijuna, koliko ih je bilo u upotrebi prošle godine, na 80 milijuna. Najkorišteniji smart home sustavi bili su oni pametnih termostata, a tu su također i sustavi zaštite, pametno osvjetljenje i povezani sustavi zvučnika.

Hoće li se ova predviđanja ostvariti i kojom dinamikom ostaje, naravno za vidjeti. Međutim, činjenica da se naši načini svakodnevnog života nepovratno mijenjaju ostaje neupitna.