Glasovne naredbe kao glavna karika novih pametnih sustava

Petak, 11.11.2016. 13:59

Iako su trenutno Siri i Google Now dobro uspostavljene značajke pametnih telefona, predviđa se da će glasovne naredbe dostići svoj vrhunac tek u nadolazećim godinama.

ABI Research, agencija za istraživanje tržišta, predviđa da će se od 2021. početi godišnje prodavati 120 milijuna uređaja s funkcijom glasovnih naredbi.

Glasovno upravljanje, koje je kombinacija prepoznavanja govora i obrada jezika, ubrzano postaje jako važna i popularna funkcionalnost pametnih uređaja.

Novi proizvodi s poboljšanim mikrofonima će proširiti mogućnosti glasovnog upravljanja na cijelo kućanstvo pa će se stoga moći kontrolirati televizori, frižideri, utičnice, kamere, zvona, rasvjeta itd. Google s termostatom Nest već priprema svoje proizvode da imaju sposobnost slušanja naredbi.

Međutim, spajanje nekoliko slušnih i glasovno kontroliranih uređaja u jedinstven sustav ‘pametne kuće’ će zahtijevati zajedničku govornu platform. U nedostatku standardizacije, glavni proizvođači (Apple, Amazon i Google) imaju svoje vlastite planove kako će razvijati svoj proizvod.

Iako su navedene kompanije dovoljno jake da samostalno razvijaju i profitiraju od vlastitih tehnoloških rješenja, standardizacija protokola glasovnog upravljanja bila bi poželjna za dobrobit svih potrošača.