Ispiši ovu stranicu

Pro-Ject CD Box RS2 T – transport i (ništa) više

Ponedjeljak, 15.07.2019. 09:45

Austrijski Pro-Ject se (digitalno) “raspištoljio”. Relativno nedavno predstavili su glazbeni streamer Stream Box S2 Ultra, a sad su odlučili na tržište plasirati i ultimativni CD transport. Ne baš očekivani potez, uzevši u obzir kako tržište virtualne glazbe i svega oko nje cvjeta.

OK, kad se svijet okretao CD plejerima, Pro-Ject se posvetio gramofonima, danas kad je streaming glavna atrakcija, Austrijanci rade konačno rješenje u vezi CD transporta. Kao misao koja ih je pokrenula jest spoznaja kako među ljubiteljima glazbe i danas ima onih koji s nosačem zvuka preferiraju fizički kontakt a raduje ih i pogled na police ispunjene kompakt diskovima. Takvima je ovaj uređaj i namijenjen.

CD Box RS2 T 7

Međutim, jedna od najvećih prepreka bila je sami transportni mehanizam, koji više praktički nije dobavljiv, barem ne u potrebnoj kvaliteti. Postojeći mehanizmi snažno se oslanjaju na sustave za korekciju grešaka i interpolaciju podataka, tako da o konačnoj kvaliteti zvuka nije potrebno mnogo pričati. Izazov za konstruktore je tu, sad je trebalo pronaći rješenje.

Kako su ljudi iz Philipsa, koji su nekoć radili na razvoju CD standarda pa i samih mehanizama još tu, bili voljni pomoći Pro-Jectu u konstrukciji transporta pa je tako odličan poznavatelj mehanike CD playera Michael Jirousek iz tvrtke StreamUnlimited, sudjelovao u projektu Pro-Jectovog CD playera, nazvanog CD Box RS2 T (mogli su naći i nekoga tko bi im pomogao oko imena uređaja).

Pro Ject CD Box RS2 T spin

Bazu čini CD mehanizam Stream Unlimiteda CD-Pro 8 i servo sustav CD-84, smješten unutar aluminijskog kućišta, zajedno s transportom, a sve je ovješeno na vlastiti antivibracijski sustav. Čvrsta šasija od karbonskih vlakana dodatno izolira cijeli ansambl. Kako je riječ o transportu, prisutni su samo digitalni izlazi – optički, koaksijalni SPDIF i AES/EBU preko XLR konektora za još bolju digitalnu reprodukciju.

Tu je i HDMI izlaz putem kojega je moguće s vanjskim pretvaračem spojiti i I²S & Masterclock izlaz, što ovaj uređaj čini idealnim partnerom njihovom pretpojačalu Pre Box RS2. Cijena CD transporta je 2.499 eura.

INFO: Media audio, Tel. 21 323 550, www.mediaaudio.hr

Vezani sadržaji