U najavi je početak proizvodnje HD vinila

Subota, 11.08.2018. 13:43

HD vinili, odnosno HD gramofonske ploče, čini se, uskoro bi mogli postati stvarnost. Naime, Gunther Loibl, osnivač i CEO australskog start-upa Rebeat Innovation nedavno je izjavio kako je njegova kompanija prikupila nešto manje od pet milijuna dolara za razvoj HD vinila.

Temelj cijele priče je patent iz 2016. godine koji se odnosi na proizvodnju vinila s čišćim zvukom, dužim trajanjem i većom amplitudom. Ukratko, u pitanju je digitalno pretvaranje audio zapisa u trodimenzionalnu topografsku mapu. Nakon toga da bi se mapa trebala putem lasera prenijeti u “brazde” vinila.

Vinili bi tako trebali biti preciznije izrađeni, a gubitak zvučnih informacija trebao bi biti manji. Ovim metodama izrade trajanje i amplituda produžili bi se, prema procjeni, za oko 30 %, a konačan rezultat trebao bi jednostavno biti čišći i bolji zvuk.

Kompanija je već uložila 600 tisuća dolara u laserski sustav, a prema Loiblovoj procjeni prve HD vinile u dućanima bismo mogli ugledati već iduće godine. Naravno, HD Vinyl će biti 100% kompatibilan s bilo kojim postojećim gramofonom. 

INFO: HD Vinyl