Exposure 5010 serija uređaja dostupna u prodaji

Četvrtak, 09.08.2018. 12:37

Tony Brady, šef Exposureove “kuhinje”, totalno se raspištoljio. U posljednjih nekoliko godina, osmislio je i na tržište izbacio renovirane i nikad bolje zvučeće uređaje iz serije 3010, a predstavio je i 5 fizički umanjenih uređaja u novoj seriji XM, koja pobire lovorike u svjetskom audio tisku i koja nastoji Exposure približiti današnjim ljubiteljima zvuka i kompaktnih uređaja.

Povrh svega, u tom svom obraćanju svjetskoj audio publici, pokušavaju adresirati I potrebe high-end segmenta, dakle onog u kojem su zahtjevi visoki, a uređaji još bolji. Doduše, u navedenom segmentu Exposure je godinama imao adute u vidu serije MCX, međutim MCX uređaji su bili veliki, glomazni i skupi te je Tony rješenje pronašao u seriji 5010, predstavljenoj na High end sajmu u Münchenu ove godine, a od nedavno i dostupnu u maloprodaji.

Exposure 5010S2D Pre S2 Mono Ti Combo Angle opt

Riječ je za sada, o pojačalu i pretpojačalu koji svoje korijene vuku upravo iz serije MCX, ali prikriveni su u običnu vanjštinu kakvu nalazimo kod serije 3010S2D.

Vuk u janjećoj koži? Moguće i vjerojatno s obzirom da se monoblokovi snažno oslanjaju na sklopove MCX izlaznih pojačala, ovdje s nešto manjom deklariranom snagom od 200W/8 Ohma i 370W/4 Ohma, što govori i o snažnom napajanju, o kojem pak sve govori masa pojedinog monobloka od 14kg. Za pretpostaviti je da barem 80% te mase otpada na transformator.

5010Pre Amp combo BACK mala opt

Kako je i običaj u Exposureu, korišteni su bipolarni, selektirani tranzistori, a na putu signala nema niti jednog kondenzatora. Ulazna impedancija je 75 kOhma (nebalansirani ulazi), a pojačalo ima ugrađene i balansirane (XLR) ulaze za spoj s pretpojačalom 5010S2, koje također posjeduje i balansirane izlaze.

Osim 6 linijskih ulaza, pretpojačalo 5010S2 ima i mogućnost ugradnje MM/MC pretpojačala ili DAC-a, poznatog iz serije 3010S2D, a kojega smo imali prilike slušati prilikom testa integrirca 3010S2D i koji značajno obogaćuje upotrebljivost uređaja. Pretpojačivački dio izrađen je u diskretnoj tehnici i radi u A-klasi.

Pojačalo je umjerenog stupnja pojačanja (9 dB nebalansirani izlaz i 15 dB balansirani), ulazna osjetljivost je pola volta, a maksimalni izlazni napon 9V RMS. Pretpojačalo također ima i 2 para RCA izlaza, jedan par XLR balansiranih izlaza i tape izlaz. Masa uređaja je 6kg.

Cijene uređaja iznose 4.550 funti za par monoblokova i 2.000 funti za pretpojačalo.

INFO: Audio centar, tel. 091 500 2535, www.audiocentar.hr