HOLBO, high-end gramofon s tangencijalnom ručkom

Četvrtak, 07.06.2018. 08:57

Premijerno predstavljen prošle godine na zagrebačkom sajmu “Zagreb AV Show” u Sheraton hotelu, slovenski novi high-end gramofon kreće u serijsku proizvodnju i svjetsku distribuciju.

Po riječima njegovog konstruktora g. Boštjana Holca, gramofon je u zadnja četiri mjeseca bio predstavljen na sajmovima u Poljskoj, Švedskoj i Italiji gdje je izazvao veliko zanimanje posjetitelja, ali i njihovih high-end distributera. Glavna karakteristika ovog gramofona je integrirana linearna (tangencijalna) gramofonska ručka i zračni ležaji.

holbo side mala

U teoriji, ovjes na zračnom jastuku predstavlja idealno tehnološko rješenje jer nema dodira između dva elementa i prijenosa mehaničkih vibracija i trenja. Prijenos vrtnje između DC motora i tanjura je pomoću remena, podešavanje svih parametara ručke su vrlo jednostavna pa proizvođač čak navodi da se VTA može podešavati i za vrijeme rada gramofona.

holbo back mala

Tanjur gramofona je napravljen od aluminija i ima masu od 5kg, brzina vrtnje (33 1/3 i 45 rpm) se odabire elektroničkim putem, ima pitch kontrolu, a zračna pumpa je odvojena s dovoljno dugim crijevom za zrak da ne utječe na zvuk gramofona.

Dimenzije (ŠxVxD) su 430 x 150 x 400 mm, masa 12 kg, a cijena 6.250 eura.

INFO: Holbo, tel. +386 41 775 119, www.holbo.si, distribucija i prodaja: Canyon Audio