Roon Nucleus multi-room glazbeni sustav

Četvrtak, 08.02.2018. 08:29

Nucleus je novi uređaj koji je Roon Labs razvio u suradnji s Intel-om, a jezgra je snažnog i sveobuhvatnog multi-room glazbenog sustava. Ovakvih sustava na tržištu ima već pozamašni broj međutim proizvođač navodi da je Nucleus dizajniran posebno za ljubitelje dobrog zvuka.

On se kao središnja jedinica u multi-room glazbenom sustava visokih performansi može koristiti s različitim audio uređajima različitih proizvođača. Nucleus Roon povezuje se izravno na mrežu, a uređajem se upravlja preko pametnog telefona, tableta ili računala.

Također, za Nucleus nije potrebno posebno konfiguriranje, nakon povezivanja na mrežu i preuzimanja Roon aplikacije, uređajem se upravlja iz operativnih sustava iOS, Android, macOS ili Windows. Za pohranu sadržaja može se koristiti interni hard disk ili SSD, dodati vanjski USB pogon ili čuvati glazbu na NAS-u (sustav za pohranu spojen na mrežu).

roon nucleus communication

Roon Nucleus sadrži i3 procesor, 4GB RAM-a i 64GB OS SSD dok Roon Nucleus Plus glazbeni server sadrži napredniji i7 procesor i dvostruko više RAM-a, odnosno 128GB OS SSD. Uređaj je razvijen u partnerstvu s Intel-om, a funkcija mu je da služi kao središnja točka na vašoj mreži za pristup glazbenoj zbirci na NAS-u, USB-u ili TIDAL-u. Prilagođeni Roon OS razvijen je za hardverski dio – Intel NUC ploču.

Roon Nucleus Black on white back

Specijalno kućište Nucleusa i činjenica da nema ventilatora omogućavaju smještaj u blizini Hi-Fi sustava, za povezivanje na DAC preko USB-a. Roon jezgra diže se za 1,8 sekundu, HDMI izlaz predviđen je za sve kompatibilne uređaje a 19V linearno napajanje može se naručiti kao opcija.

roon all your music everywhere

Reprodukcija glazbenih sadržaja odvija se preko spojenog USB DAC-a i streama na bilo koji od cijelog niza mrežnih playera koje podržava Roon, primjerice Roon Ready, Sonos, AirPlay, Devialet AIR, Meridian ili Squeezebox. Nucleus trenutno podržava uređaje preko 60 proizvođača vrhunske Hi-Fi i High-end proizvoda.

Očekivane maloprodajne cijene uređaja u Hrvatskoj za Nucleus iznosi 11.600 kn, Nucleus Plus 18.900 kn, a Roon licenca za jednu godinu je $119 ili $499 doživotno. Više informacija o ovom proizvodu potražite kod domaćeg distributera.

INFO: Media audio, tel. 021 323 550, www.mediaaudio.hr