Metaxas najavljuje prototip magnetofona

Srijeda, 17.01.2018. 09:01

Prema mišljenju australske tvrtke Metaxas, analogna vrpca najbolji je način snimanja i reprodukcije glazbe. , prijenosni je uređaj za snimanje, nastao upravo kao plod navedenog mišljenja.

SQT odličan je primjer ponovno oživljenih magnetofona, koji u sve većem broju predstavljaju izvore zvuka na raznim svjetskim sajmovima.

Kostas Metaxas nije samo bio svjestan toga od sredine 1980-ih, već zapravo odavno koristi dva, značajno modificirana prijenosna, švicarska "Stellavox" snimača, koji datiraju iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a pomoću kojih je na analognoj vrpci zabilježio preko 300 koncerata (www.metaxas.com/recordings.html). Vjerojatno je najplodniji snimatelj koji koristi analognu traku proteklih 20 godina.

"Kad sam kupio svoj Stellavox SM8 i TD9 1986. godine, oni su koštali oko 50 tisuća dolara - cijena poštene kuće u predgrađu Melbournea. Danas takve kuće koštaju oko milijun dolara”, kaže Metaxas.

Metaxas news GQT 1 mala

Kostasov rad s Stellavoxom, uključujući neke njegove snimke na DVD-u, prikazan je u knjizi o Stellavoxu, njemačkog autora Rolanda Schellina.

Potaknut probuđenim interesom za magnetofone, Kostas je odlučio proizvesti potpuno nov uređaj temeljen na prenosivom Stellavox SM8 rekorderu, za kojega je čak primio odobrenje osnivača Stellevoxa Georgesa Quelleta.

Metaxas news GQT 3a mala

Metaxas & Sins "GQT" (Georges Quellet Tribute) prijenosni su uređaji namijenjeni za snimanje na lokaciji i korištenje SM468 ili SM911 1/4" analogne vrpce, i to samo na brzini 15 ips. Elektronika podrazumijeva isključivo diskretne sklopove, nalik onima iz vremena kad 5534 operacijska pojačala još nisu ugrađivana u magnetofone.

Prototip će biti prikazan u Munchenu na High End Showu u svibnju 2018. godine [Hall 1.0, Stand D01a], a vrlo ograničena proizvodnja započinje tijekom kolovoza / rujna.

INFO: www.metaxas.com