IFA 2017: Technics SP-10R direct drive gramofon

Subota, 02.09.2017. 21:56

Nakon povratka na HiFi tržište s gramofonima SL1200GAE/G 2016. godine i predstavljanja modela 1200GR početkom ove godine, Technics je predstavio na sajmu IFA i svoj do sada najbolji model gramofona – SP-10R.

Novi model predstavlja kombinaciju Technicsovih najnaprednijih digitalnih i analognih tehnologija te se odlikuje najboljim S/N (signal-to-noise) omjerom i rotacijskom stabilnošću, kao i najmanjim razinama podrhtavanja, u usporedbi s bilo kojim prethodnim modelom.

Technics SP 10R Ogawa IMGP6081

Iznimni SP-10R prototip posjeduje novi bezjezgreno pogonjeni direct drive motor (težine 7 kilograma) koji, uz dodatak dvostranog sustava rotacije koji je korišten na modelu SL-1200G, ima i rotor-magnete smještene na obje strane za jaču i precizniju reprodukciju zvuka.

Teški tanjur posjeduje troslojnu strukturu koja se sastoji od lima, lijevanog aluminija i prigušne gume, baš kao i na modelu SL-1200G. Optimizacijom prirodne frekvencije svakog sloja eksterne vibracije u potpunosti su neutralizirane čime se korisnicima omogućilo čisto i glatko audio iskustvo.

Technics Direct Drive Turntable SP 10R front mala

Technics SP-10R također posjeduje i sklopku za napajanje s ultra-niskom razinom buke koja je, u usporedbi s jedinicom za napajanje koja koristi transformator, bolja u sprječavanju neželjenih šumećih zvukova i vibracija. Jedinica napajanja odvojena od glavnog tijela gramofona, što također sprječava prijenos neželjenih zvukova na gramofon i čime se postiže precizniji i jasniji zvuk.

Po prvi put je predstavljen javnosti 1970. godine i bio je prvi gramofon na svijetu s direktnim pogonom. Njegove unaprijeđene verzije, SP-10MK2 (iz 1975. godine) i SP-10MK3 (iz 1981. godina), bile su iznimno cijenjene u profesionalnom okruženju tako da su postali standard u studijima i radio postajama diljem svijeta. Mnogi se još i danas aktivno koriste.

Novi gramofon očekuje se u prodaji na ljeto 2018. godine i bit će kompatibilan sa sustavima koji koriste modeli SP10MK2 i SP-10MK3.  Također, Technics ima namjeru puštanja u prodaju cijelog sustava baziranog na modelu SP-10R s ručkom i ostalim komponentama.

INFO: Technics