Nova generacija KEF Q serije zvučnika

Četvrtak, 24.08.2017. 13:08

Britanska tvrtka KEF nedavno je predstavila svoju novu, obnovljenu Q seriju zvučnika s određenim unaprjeđenjima koji bi trebali dosadašnju kvalitetu zvuka podići na višu razinu.

Serija se sastoji od dva zvučnika za postavljanje na stalak ili policu (Q150 i Q350), tri samostojeća modela (Q550, Q750 i Q950) i jednim centralnim zvučnikom (Q650c).

KEF Q series 2107

Manji modeli zvučnika (Q150 i Q350) imaju bas reflex otvor postavljen sa zadnje strane zvučničke kutije dok je UNI-Q jedinica smještena centralno na prednjoj plohi zvučnika.

Poboljšana visokotonska jedinica ima novu prigušnu cijev sa stražnje strane visokotonca što, navode u KEF-u, dramatično unaprjeđuje performanse nižih tonova visokotonskog područja.

kef q uni q damped tweeterl OPT

Samostojeći modeli imaju novu bas jedinicu s većim ovjesom membrane i novi centrator što bi trebalo omogućiti jasniju reprodukciju bas dionica pri većoj glasnoći. Osim toga, nova membrana načinjena od aluminija trebala bi dati dodatnu dozu jasnoće i u srednjetonskom spektru.

kef q bas

Kao i kod prethodne generacije, samostojeći modeli nemaju bas-refleks otvor nego koriste dvije pasivne ABR membrane (Auxiliary Bass Radiator).

Nova zatvorena kutija srednjetonske UNI-Q jedinice smanjuje otpor na njenoj membrani što bi u teoriji trebalo poboljšati jasnoću i detalje reprodukcije u srednjetonskom spektru.

kef UNI Q opt

Što se tiče centralnog zvučnika oznake Q650c, on dijeli tehnička rješenja samostojećih modela, osim što koristi jednu ABR membranu.

Zvučnici se već nalaze u prodaji. Raspon cijena, po paru, je od 430 funti (Q150) do 1430 funti (Q950), a dostupni su u bijelom i crnom finišu. Dostupnost i cijene na domaćem tržištu potražite kod ovlaštenog distributera.

INFO: Sigma audio koncept, tel. 01 383 2814