Exposure predstavio novu XM seriju hi-fi komponenti

Utorak, 07.02.2017. 21:08

Britanska tvrtka s dugom tradicijom u audio svijetu, Exposure Electronics, lansira na tržište novu ‘XM’ seriju hi-fi komponenata koja se za sad sastoji od integriranog pojačala i gramofonskog pojačala.

Odgovarajući direktno na nezaustavljivo oživljavanje vinila usred digitalnog doba, serija nudi pametna rješenja za one koji traže odlične performanse kroz više medija, ali ne žele da velčina ili cijena svog hi-fi sistema bude van granice normale. Exposure XM5 integrirano pojačalo uključuje i gramofonsko pojačalo (MM i MC) i USB DAC, ali što je najzanimljivije kompaktniji je i upola uži od uobičajene veličine sličnih audio komponenti.

Nema nikakvog pogovora da je vinil oživio i ponovno je popularan na tržištu. Brojke iz 2016. godine pokazaju kako je prodaja vinila bila toliko dominantna u odnosu na druge proizvode kućnog audia. Primjerice, prodaja vinila je uprihodila više nego YouTube-ova zarada za izvođače i više je novca potrošeno na vinil albume nego na digitalno “skidanje” sadržaja.

Znači li to da smo natrag u slavnim danima vinila? Ne baš. “U vrijeme kad su gramofonske ploče bile standard, sva integrirana pojačala i večina pretpojačala su imali gramofonsko pojačalo”, objašnjava Tony Brady, Exposure-ov glavni dizajner. “No, s dolaskom CD-a u 1990, gramofonsko pojačalo je u velikoj većini ispao iz dizajna pojačala.”

Zašto je tako? Razlog tome je cijena. Signal generiran preko gramofonskog ulaza je malen u usporedbi s onim bilo kojeg drugog medija (bilo CD, magnetna traka, DAC, radio, itd.), te stoga zahtijeva vrlo osjetljivo dodatno pojačanje. Također treba uzeti u obzir i RIAA izravnanja koja se koriste u gramofonskim pločama. Sve to je napravilo gramofonski stupanj kao jedan od najskupljih dijelova pojačala i stoga, čim su ljudi prestali ovisiti o njima, proizvođači su Ih počeli uklanjati i gramofonsko pojačalo je postala zasebna komponenta usmjerena samo prema najvjernijim vinil entuzijastima.

Exposure xm5 xm3 mala

“To znači da ljubitelji vinila sada moraju ulagati te napraviti mjesta za cijeli novi dodatni dio,” dodaje Brady. “No to se mijenja s dolaskom Exposure XM5 uređaja koji je integrirano pojačalo koji ponovno oživljava dobre stare dane vinila. Sa svojim integriranim gramofonskim pojačalom i DAC-om, dizajniran je za kako analogni tako i digitalni replay te za audio i multimedijalnu zabavu.” U principu, sve što vam je potrebno od jednog pojačala se nalazi u XM5.

XM serija je prvi Exposure-ov pokušaj da pametno spakira cijelo pojačalo sa svim visokokvalitetnim komponentama u kutiju koja je u pola veličine standardnih pojačala.

“Ne želi svaki ljubitelj glazbe ili audio entuzijast, koji ima prostor ili financijska sredstva za masivni hi-fi sustav s puno glomaznih komponenti”, kaže Brady, te nastavlja: “no, u isto vrijeme, kvaliteta zvuka ponovno postaje važna sve većem broju ljudi. Mnogi ljubitelji glazbe žele uživati u boljim performansama, ali i dalje žele udobnost i vrijednost da opravdaju uloženi novac.” Pravi hi-fi za dostupnu cijenu, a to je nešto u čemu je Exposure oduvijek bio konkurentan.

Što XM serija gubi u svome smanjenom izgledu, nadoknađuje u malim detaljima. Dok većina manjih hi-fi komponenti se oslanja na switch-mode napajanje, koji su daleko od audiofilskih standarda zbog prisutnosti raznih smetnji iz strujne mreže, XM5 ima linearno napajanje s velikim 200VA posebno izrađenim toroidalnim transformatorom. Samo otpornici i kondenzatori visoke kvalitete su korišteni na putu signalnom, dok Toshibini bipolarni izlazni tranzistori su pažljivo izabrani zbog svojih vrhunskih dinamičkih performansi.

Exposure XM3 Back web mala

Za audiofila koji želi malo više, Exposure novo XM3 gramofonsko pojačalo donosi još jedan dodatni nivo performansi i veću fleksibilnost. Na njegovoj stražnjoj ploči korisnik može posebno odabrati MM ili MC ulaz, kao i podešavanje ulaznog otpora i pojačanja.

Exposure XM5 integrirano pojačalo daje 60W na 8 Ohma, dimenzije su mu 218 x 89 x 363 mm (ŠxVxD), od ulaza ima 1x linijski, 1x fiksni kao prolazni ulaz za AV, 1x gramofonski (MM), 2x digitalna (koaksijalni 192 kHz), 2x digitalna (optički 192 kHz) i 1x USB digitalni (192 kHz & DSD x64, DoP), a teži 5 kg.

Gramofonsko pretpojačalo XM3 može prihvatiti MM i MC zvučnicu, ulazna osjetljivost i pojačanje iznosi 3,5 mV / 40 dB (MM), odnosno 3,5 mV / 60 dB (MC), odnos signal / šum je veći od 78 dB za MM i veći od 67 dB za MC zvučnice, frekvencijski opseg od 30 Hz do 20 kHz (+/- 0,25 dB), dimenzije 218 x 89 x 348 mm (ŠxVxD) i težinu 4 Kg.

Oba uređaja su već dostupni u prodaji po cijeni od 1.236 funti (XM5) i 660 funti (XM3), a svoju svjetsku premijeru će imati na HiFi sajmu u Bristolu krajem ovog mjeseca.

INFO: Audio centar