CES 2017: Technics SU-G700 integrirano pojačalo

Nedjelja, 15.01.2017. 10:00

Da Panasonic i njegova sestrinska tvrtka Technics misle postati ozbiljni igrač na na globalnom tržištu sa svojom stereo ponudom audio proizvoda pokazuje i predstavljanje najnovijeg integriranog pojačala oznake Grand Class SU-G700 na ovogodišnjem CES-u.

Kako navode u Technics-u, novo integrirano stereo pojačalo posjeduje njihovu najnoviju audio tehnologiju, prije svega JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation) i LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), koje mu omogučuje vrhunski zvuk.

Da bi se postigao precizan prijenos velike količine audio informacija u sadržaju na zvučnike bez gubitaka, izlazni stupanj sekcija modela SU-G700 koristi se punom digitalnom amplifikacijom uz uz pomoć JENO Enginea, koncepta koji je preuzet iz njihovog referentnog sustava.

Technics SU G700 mala front

Da bi se riješio problem opadanja kvalitete zvuka do kojeg dolazi zbog mijenjanja faze digitalnog signala - čest problem kod standardnih digitalnih pojačala - SU-GZ00 opremljen je originalnim strujnim sklopovima koji eliminiraju treperenje faze signala u onim dijelovima zvučnog spektra koje ljudsko uho može čuti. Također, originalni i visoko precizni PWM (Pulse Wide Modulation) konverzijski strujni sklop korišten je za konverziju PWM-a. Tvrtka navodi da je optimiziranjem brzine, stupnja i kvantizacije obrade neželjenih pojava pri pretvorbi digitalnog signala, količina informacija koju sadrže hi-res izvori zvuka pretvara se u PWM signale bez gubitka - čak i u širokom dinamičnom rasponu.

Druga primijenjena tehnologija na ovom pojačalu ima naziv LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) i odnosi se na prilagođavanje pojačala impedanciji zvučnika.

Impedancija zvučnika mijenja se sa svakom različitom frekvencijom čime zahtjeva od izlaznog pojačala da šalje snagu u zvučnike bez da na njega utječu karakteristike zvučnika. Međutim, standardna digitalna pojačala povezuju se sa zvučnicima preko niskopropusnog filtera u izlaznoj fazi zbog čega impedancija zvučnika još više utječe na njih. Također, dok su amplitudna svojstva standardnih pojačala mogla biti poboljšana zbog negativne povratne veze, fazna svojstva nije bilo moguće unaprijediti.

Technics Grand Class SU G700 inside mala

Kako bi se ovaj problem riješio, Technics je razvio optimizacijski algoritam koji optimizira pulsni odaziv pojačala putem digitalnog procesora, mjerenjem amplitudno-fazne karakteristike pojedine frekvencije kombinacije pojačala i na njega spojenih zvučnika. Ova nova tehnika omogućava usklađivanje frekvencijskih svojstva amplitude i faze što poboljšava I samu kvalitetu reprodukcije zvuka.

Novo napajanje pojačala SU-G700 smanjuje količinu šuma koja ima negativan učinak na kvalitetu zvuka tako što ispravlja frekvenciju prekidanja. Osim toga, za kasniji korak u prekidačkom napajanju zadužen je linearni regulator kako bi stabilizirao izlazni napon. Linearni regulator koristi originalne, pažljivo izabrane elektrolitske kondenzatore.

SU-G700 odlikuje se trodijelnom konstrukcijom u kojoj se između blokova strujnih sklopova nalaze pregrade u skladu s razinom signala koja je procesirana. Ovakav raspored bi trebao dodatno eliminirati interferenciju između blokova strujnih sklopova čime bi se trebala postići dodatna kvaliteta u zvuku.

technics su g700 ampli back

Također, čvrsto i otporno kućište koja je posljedica upravo ovakve trodijelne konstrukcije sprječava vibracije električnih dijelova i tako otklanja opadanja u kvaliteti zvuka.

Pojačalo je napravljeno od dva metalna kućišta radi stabilnosti i dodatne eliminiacije vibracija i šuma. Prednja ploča je izrađena od 7-milimetarskog aluminija kojom dominiraju dva velika iglična pokazivača (VU metra) kao i potenciometar za glasnoću izrađen od aluminija.

Technics Grand Class SU-G700 daje snagu od 2x70W na 8 Ohm ili 2x140W na 4Ohm. Posjeduje dva digitalna koaksijalna i 2 digitalna optička ulaza (Toslink), 2x analogna linijska ulaza, 1x USB-B ulaz, 1x gramofonski (MM) ulaz, 1x analogni predizlaz, 1x analogni linijski izlaz  i izlaz za slušalice. Od digitalnih ulaznih formata preko USB-B priključka podržava PCM do 384kHz, 32bit / DSD 2,8MHz, 5,6MHz, 11,2MHz u asinkronom modu prijenosa.

Dimenzije uređaja su 430 x 148 x 428 mm (ŠxVxD), težina 12,3 kg, a cijena za sada još nije poznata.

INFO: www.panasonic.com