Novi pristup konstrukciji gramofona

Srijeda, 30.11.2016. 15:10

MAG-LEV Audio prvi je gramofon s levitirajućim tanjurom. Putem Kickstarter kampanje za prikupljanje novca, u susjednoj Sloveniji grupa od 8 entuzijasta odlučila je pokušati prikupiti sredstva i napraviti prvi gramofon s levitirajućim (lebdećim) tanjurom.

Inicijalni iznos kojega su dečki pokušali dostići jest 300.000 dolara, a pred sam kraj kampanje uspjeli su prikupiti više od 530 tisuća američkih dolara za ovo neuobičajeno rotirajuće čudo.

Doduše, tehnologija levitacije u magnetskom ili elektrostatskom polju već je neko vrijeme poznata (prvi patenti ubilježeni su prije više od sto godina) i ako ništa drugo, koristi se kod superbrzih vlakova, ali nije nam poznato da se do sada koristila u audio tehnici.

Gramofon koristi Pro-ject ručku i Ortofon zvučnicu, a upravljanje je kao i kod većine drugih gramofona. Kako slike govore više od riječi, za sada ćemo preskočiti opisivanje gramofona. Recimo samo da je isporuka prvih primjeraka kupcima koji su podržali projekt predviđena za kolovoz 2017. godine.

INFO: MAG-LEV