McIntosh najavio tri nova audio proizvoda

Ponedjeljak, 11.07.2016. 07:34

Iako je po mišljenju mnogih analitičara osnovni stereo sustavi na kakve smo navikli proteklih desetljeća jednom nogom u grobu, high end živi nov život što je vidljivo i kroz posljednju objavu američke tvrtke McIntosh.

Tvrtka je u objavi najavila tri nova uređaja: C2600 cijevno pretpojačalo ($7.000), MP100 gramofonsko pretpojačalo ($2.000) i, kao potpuno iznenađenje, MVP901 Audio Video Player ($5.500). Sva tri uređaja bit će spremni za isporuku tijekom kolovoza ove godine.

C2600, nastavljaju tamo gdje su C2300 i C2500 stali, pridodavši im digitalni audio sekciju i unaprijeđeni cijevni stupanj. C2600 je svestrano pretpojačalo s čak 16 ulaza, za prihvat svih analognih i digitalnih izlaza koji vam padnu na pamet. Analogni ulazi sadrže 3 balansirana, 4 nebalansirana i po 1 MM i MC ulaz. Digitalni ulazi obuhvaćaju 3 optička, 2 koaksijalna 1 USB i 1 McIntoshevu MCT vezu. Izlaza su tri balansirana i nebalansirana. Pravo obilje!

U C2600 ugrađen je DSD DAC rezolucije 32-bit/384kHz, koji reproducira i DSD zapise do rezolucije DSD256 i DXD 384kHz. Dodano je i pojačalo za slušalice - Headphone Crossfeed Director (HXD®) i HT prolazni ulaz za laku primjenu i integraciju u kućni AV sustav.

McIntosh MP100 Angle Right Web mala

MP100 prvo je zasebno gramofonsko pretpojačalo iz McIntosha, i kao većina njihovih uređaja obiluje zanimljivim mogućnostima. Osim što je spremno za MM i MC zvučnice, za svaki tip omogućena je i dodatna prilagodba putem šest mogućnosti podešavanja opterećenja. Tu su i balansirani i nebalansirani analogni izlazi, mono prekidač, ali i USB, optički i koaksijalni digitalni izlaz, čime gramofonsko pretpojačalo može postati centar kućnog audio sustava. Pomoću MP100, moguće je ripati vinil na računalo u fiksnom 24-bit/96kHz formatu. Zanimljivo.

McIntosh MVP901 Angle Right Web mala

Treći među novitetima, i svakako najneobičniji kao pojava u svijetu kad glazbu i video uglavnom skidamo s oblaka, jest MVP901 Audio Video Blu-Ray player. S upsamplerom video signala na rezoluciju 4K Ultra HD, ovaj plejer kompatibilan je s McIntosh MX122 ili MX160 AV procesorima. Ugrađeni su Dolby® True HD i DTS-HD Master Audio™ dekoderi, a plejer može i obraditi i prema kompatibilnim procesorima propustiti 3D audio formate poput Dolby Atmos, DTS:X™ i Auro-3D®. Također, podržava i 3D Blu-ray diskove.

MVP901 nije ograničen samo na video i filmove, već je predviđen i za reprodukciju glazbe. Kroz 8-kanalni 32-bit/192kHz DAC moguće je reproducirati CD, SACD i DVD audio diskove, a HDMI izlaz podržava višekanalnu audio reprodukciju. Za svaki od ovih diskova ugrađen je zasebni laserski mehanizam. Tri USB ulaza omogućavaju reprodukciju audio i video zapisa s vanjskih diskova, a BD-Live je dostupan putem ethernet priključka.

INFO: McIntosh