Bowers & Wilkins 800 D3

Ponedjeljak, 30.05.2016. 07:53

Kako smo već pisali prilikom predstavljanja B&W serije zvučnika 800 Diamond, u proteklih 40-ak godina u svijetu high-enda svašta se događalo, a možemo reći kako je jedna od konstanti upravo serija 800, koja je u mnogim slučajevima postavljala standarde i ponekad dizala letvicu dovoljno visoko da konkurenciji zadaje glavobolje.

Nova serija, prema tvrdnjama iz B&W-a nije bolja od prethodnih uslijed slučajnosti, već uslijed brojnih ugrađenih promjena i poboljšanja. Ona je plod sedmogodišnjeg istraživanja i razvoja, uloženog znanja i truda, uz bezbroj sati slušanja.

Kako je prilikom predstavljanja rekao šef razvoja B&W-a, Martin Rousseau: ”Ovo nije osvježavanje proizvoda, ovo je potpuno iznova osmišljena jedinka, a jedino što je ostalo od prethodnog modela je Diamond visokotonac, za kojega smo shvatili da ga je nemoguće unaprijediti”. Kao i kod ostalih modela ove serije i kod 800 D3 izmjene su brojne, a među njima posebnu pažnju zaslužuje srednjetonska jedinica. Njena membrana je napravljena od novog materijala kojeg su u Bowersu nazvali “Continuum Cone”.

BW 800 D3 black rose

U postupku je patentiranja pa se o njemu vrlo malo zna, akustički je superioran do sada korištenom Kevlaru, koji je značajno utjecao na konačni dojam serije 800. Predstavljanje B&W 800 D3 poklapa se s 50. obljetnicom same tvrtke (i koja se, eto, poklopila i s preuzimanjem B&W-a od strane EVA Automation Inc.), što je zaista posebna prilika za demonstraciju znanja, iskustva i visokih tehnologija. Model 800 D3 kao perjanica serije pokazala se kao poligon za ugradnju vrhunskih tehnologija i sve ono čime se serija ponosi, ugrađeno je u ovaj model.

Bas zvučničke jedinice s Aerofoil membranama, nove geometrije i smanjenih izobličenja, dio zvučničke kutije u koju je smještena srednjetonska jedinica - popularno nazvana “glava”, prije je korištena stakloplastika, sada se ona izrađuje iz jednog komada aluminija, Matrix kutije s ekstenzivnim unutarnjim ojačanjima, posebno čvrsto i nerezonantno postolje, sada bez skretnice koja je premještena u kutiju, dijamantne kupole membrana visokotonca koji sad ide do 70 kHz…

Sam 800 D3 sadrži dva 10-inčna bas drivera, koji ne samo da su veći nego oni u prethodnika, već su izrađeni od posebne konstrukcije od karbonskih vlakana, s jačim magnetima i pravilnijim kretanjima membrane.

Frekvencijski raspon zvučnika je 15Hz - 28kHz (+/-3dB), osjetljivost 90dB, impedancija 8 Ohm, preporučena snaga pojačala 50W – 1.000W, dimenzije 1.217 x 413 x 611 mm (VxŠxD) i masa od 96 kg. Model 800 D3 dostupan je od srpnja po cijeni od 15 tisuća eura. Po komadu.

INFO: www.sonusart.hr

Galerija slika