Dynaudio X44 – nova perjanica serije Excite

Utorak, 03.05.2016. 08:13

Danski proizvođač zvučnika Dynaudio je na zanimljiv način odlučio osvježiti seriju zvučničkih kutija srednje kategorije Excite. Nisu, naime posegnuli za obnovom pojedinog modela u seriji, oslanjajući se na sitna, ponekad samo kozmetička unaprjeđenja i promjene.

Ne, u Dynaudiu su odlučili seriju obogatiti novim modelom, i to najvećim, najsnažnijim, najskupljim i najprestižnijim. Tako je nastao model Excite X44. Međutim, X44 nije samo krupniji od dosadašnje perjanice serije modela X38. On je mnogo više. Jer, u veću kutiju ugrađeni su i veće, ali i naprednije zvučničke jedinice.

Riječ je o 20W75MSP Esotec+ bas jedinicama promjera 20 cm, sa supersnažnim magnetima i iznimnom reprodukcijom basa. S takve dvije zvučničke jedinice po kanalu, zvučnik ponire do tamnih 27 Hz (-3dB).

dyn excite x44 detail1 mala

Za razliku od ostatka serije Excite, kod X44 je i visokotonac unaprijeđen i sad je riječ o Esotec+ driveru, također sa snažnim magnetom, preciznim premazima i detaljnim zvukom.

Srednjotonac? Pogađate, i on je sad Esotec+ porijekla, MSP membrane i sa snažnim magnetom, a unaprijeđeno je i unutarnje bakreno ožičenje. Zahvaljujući svemu navedenom, X44 pozicioniran je značajno više od modela X38 i namijenjen je velikim sobama.

Dynaudio X44 ne donosi poboljšanja samo u basu, već i u transparentnijem i detaljnijem srednjetonskom i preciznijem visokotonskom području. Zvučnik je osjetljivosti 89 dB, uz impedanciju 4 Ohma. Masa pojedine kutije je 30-ak kg, a dimenzije 284 x 1.238 x 365 mm (švd). Cijena ovog modela zvučnika na domaćem tržištu iznosi 31.500 kn za par.

INFO: Sonus art