EAR Acute Classic - CD player i DAC

Ponedjeljak, 02.05.2016. 07:33

Je li CD mrtav? Ovisi koga pitate. Iz posljednjeg ostvarenja Tima de Paravicinija, možemo zaključiti kako u CD disku, playeru i formatu još ima života.

Najnoviji CD player i DAC Tima de Paravicinija nastavlja tamo gdje su super uspješne prethodne tri generacije Acute CD playera stale, ali je sam uređaj nanovo razrađen. Tim je oduvijek težio digitalnoj reprodukciji koja emulira doživljaj one analogne, izbjegavajući pri tom nepraktičnosti vinila.

Ipak, uvažavajući činjenicu kako se suvremena reprodukcija glazbe sve više oslanja na  formate visoke rezolucije, Acute Classic zahvaljujući ugrađenom DAC-u, nije samo CD player. Putem USB-a (kompatibilan s PC-om i MAC-om), koaksijalnog i optičkog ulaza Acute reproducira PCM zapise do rezolucije 24-bit/192 kHz i time predstavlja okosnicu digitalnog high-end izvora zvuka.

EAR Acute Classic front

Kao i kod prethodnika te dva zasebna DAC-a iz kataloga EAR-a, Classic je baziran na Wolfson WM8741 DAC čipu, dok izlaznu filtraciju i pojačanje čine dvije PCC88/ECC88 cijevi te izlazni transformatori izrađeni po Timovu receptu.

Ova je konfiguracija na tragu one u originalnom Acute playeru, ali unaprijeđena formulom iz njihovog najnovijeg modela DAC 4. Digitalni sklop optimiziran je za signale visoke rezolucije, uz minimaliziranje šuma i izobličenja, čime bi se reprodukcija trebala podići na još višu razinu.

Kao i kod prethodnika, tu su balansirani i nebalansirani audio izlazi, maksimalnog izlaznog napona 5V, što je dovoljno za direktno pokretanje izlaznih pojačala, a ugrađen je i izlaz za slušalice, impedancije 16-100 Ohma. Cijena EAR Acute Classic playera u Velikoj Britaniji iznosi 4.800 funti.

INFO: Audio centar, EAR Yoshino